“Наш символ і скарб”: у День вишиванки Зеленський похвалився… косовороткою

 

У День вишиванки, який традиційно відзначається в Україні в третій четвер травня, президент Володимир Зеленський виставив в інстаграмі своє фото в косоворотці.

На світлині зафіксовані Зеленський із дружиною Оленою в вишитих сорочках з однаковим візерунком, при цьому Володимир – не в класичній українській вишиванці із розрізом посередині, а в косоворотці.

“Наша гордість, наш символ і скарб. З Днем вишиванки! ??” – зазначено в підписі до фото Зеленського 20 травня.

Частина коментаторів захоплюється таким образом президентської родини, тоді як багато хто критикує: “Косоворотка??? серйозно???”, “Вова, малорос ти недороблений! Де тут українська вишиванка?!”, “Косоворотка? ? вот и вскрылся ??” тощо.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Із Днем вишиванки як із великим святом Володимир Зеленський привітав усіх також на початку великої щорічної пресконференції на заводі ДП “Антонов”. При цьому президент був вбраний у класичний костюм та сорочку з краваткою.

Як відомо, косоворотка – російська народна чоловіча сорочка з косим коміром (рос. ворот), що має розріз збоку, а не посередині, як у звичайних сорочок. За версією історика Дмитра Лихачова, косий комір створений для того, щоб натільний хрест не випадав під час роботи.
Косоворотка з’явилася у Московщині не раніше XV століття. В Україні була невідома, українці носили вишиванки та інші сорочки із розрізом посередині.

Читайте також:
Посли G7 привітали українців із Днем вишиванки. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна