Автор вишиванки Зеленського відповів на критику в мережі про “косоворотку”

 

З нагоди Дня вишиванки президент України Володимир Зеленський і його дружина Олена опублікували в соцмережах свої фотографії у вишиванках. Вибір сорочки президента викликав обурення в мережі її схожістю з російською косовороткою.

Відомо, що вишиванку для президента створив український дизайнер Артем Климчук.

Він пояснив, що її основою був національний костюм, характерний для східного регіону України.

“Під час створення вишиванки для Володимира, за основу ми взяли національний костюм дніпропетровського регіону. Для сходу України бічний розріз на сорочці був широко поширеним елементом. Він був дуже популярний в XIX столітті, але втратив свою актуальність після всього того, що з нашою країною зробив Радянський Союз”, – розповів дизайнер, якого цитує “Новое время”.

Також він зазначив, що вишиванка Зеленського створена за мотивами сорочок, які сьогодні зберігаються в музеях.

“Також ми використовували традиційні орнаменти регіону і характерний виріз на сорочці для жінок квадратної форми. Ми стилізували трохи візерунки, вишили їх хрестиком і ретяззю, переосмислили дизайн і осучаснили вишиванку, хоча вона створена за мотивами історичних сорочок, які зберігаються в музеях”, – додав Климчук.

Читайте також:
“Наш символ і скарб”: у День вишиванки Зеленський похвалився… косовороткою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна