У Києві ініціювали встановлення меморіальної дошки на будівлі консульства БНР 1918 року

 

Громадські активісти в Києві спільно з білоруською громадою ініціюють встановлення в столиці меморіальної дошки на будинку, де у 1918 році працювало консульство Білоруської Народної Республіки в Україні. Ідеться про будівлю по вулиці Богдана Хмельницького, 42.

Як передає “Новинарня”, про це повідомив громадський активіст, член Комісії з питань найменувань при Київському міському голові Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

Він розповів, що меморіальна дошка консульству БНР реалізується у співпраці українців та білорусів, її створюватимуть білоруський та український скульптори.

18 травня почався збір коштів для реалізації цієї ініціативи, який адмініструють Free Belarus Center та BCSF/Belarusian Culture Solidarity Foundation.

“Ця ініціатива є дуже багатоплановою у своєму символізмі. Передусім ця майбутня дошка є символом боротьби двох наших народів – білоруського та українського – за нашу свободу і незалежність. Україна була першою країною, яка у 1918 році визнала незалежність БНР і простягнула руку дружби й допомоги білоруським братам у складних умовах того часу.
Ці події безумовно віддзеркалюються у сьогоднішніх умовах, коли Україна боронить свою свободу і суверенітет від російського агресора, а білоруський народ веде боротьбу за свободу і незалежність у протистоянні з тиранією диктатора Лукашенка, за яким так само стоїть кривавий Кремль”, – написав Мартиненко-Кушлянський у фейсбуці.

“На локальному рівні, створюючи цю дошку, ми з одного боку повертаємо Києву частинку його історії, а з іншого – створюємо нову точку притяжіння для білоруської громади міста. Тут неможливо не згадати, що просто поруч із будинком по вул. Богдана Хмельницького, 42 міститься пам’ятний знак на честь Павла Шеремета, на місці його трагічної загибелі у 2016 році. І це також перегукується з історією особистої боротьби Павла за свободу для Білорусі”, – додав він.

Усі небайдужі можуть підтримати ініціативу фінансово на сайті: https://getdonate.org/ru/campaign/291

Довідка

Білоруська Народна Республіка, БНР – незалежна білоруська держава, що існувала з 25 березня 1918 року до початку 1919-го, мала уряд, збройні сили, інші інституції та інші ознаки суверенітету над білоруськими етнічними територіями після розпаду Російської імперії.
Незалежність БНР була визнана Литвою, Латвією, Естонією, Фінляндією, Українською Народною Республікою, Чехословацькою Республікою, Османською імперією, Грузинською Демократичною Республікою, Азербайджанською Демократичною Республікою, Німецькою імперією, Болгарським царством.
Після листопадової революції в Німеччині 1918 року Радянський уряд відмовився від Берестейського договору; 10 грудня Червона армія зайняла Мінськ та проголосила більшовицьку владу. Діячі БНР продовжили роботу в екзилі (у вигнанні за кордоном).
Під час радянсько-польської війни 1920-1921 років багато діячів БНР змагалися на боці Польської республіки.
День проголошення незалежности БНР 25 березня зараз відзначається свідомими білорусами як головне національне свято – День Волі; режим Лукашенка переслідує симпатиків БНР.

Читайте також:
Як українці 100 років тому стали співзасновниками Балто-Чорноморського союзу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна