Рада звільнила Криклія з посади міністра інфраструктури

доповнено

У вівторок, 18 травня, на позачерговому засіданні Верховна Рада звільнила з посади очільника Міністерства інфраструктури України Владислава Криклія.

Як передає “Новинарня“, таке рішення підтримали 284 нардепи.

“За 20 місяців роботи міністром інфраструктури, більшість яких припала на пандемію й кризу, довелося робити непритаманні для жодного міністра інфраструктури кроки. Ми постійно були на роздоріжжі – зменшувати мобільність транспорту, щоби завадити розповсюдження пандемії і водночас займатися масовою евакуацією наших громадян”, – сказав урядовець.

За його словами, пріоритетами відомства і команди Криклія був “незмінний курс на європейську інтеграцію, залучення інвестицій, розбудова інфраструктури й однакові, чесні правила для всіх”.

“Але, як із айсбергом, верхівку видно тільки вище моря. Всі інфраструктурні проєкти потребують суттєвого фінансування для їх реалізації. Але не всі могли отримати необхідне.  Так “Укрзалізниця”, наприклад, сплачувала і продовжує сплачувати величезні податки до бюджетів різних рівнів, а адміністрація морських портів відраховувала до 90%  з прибутку у вигляді дивідендів до бюджету, це зупиняло можливості інвестиційного розвитку й проєктів. Лише цього року нам вдалося змінити дивідендну політику, зменшивши її до 50%. І давши перспективу  для розвитку нових інфраструктурних проєктів”, – зазначив Владислав Криклій і наголосив, що розвиток галузі неможливий без коштів.

“Так само неможливий розвиток “Укрзалізниці” без профільних законопроєків. На жаль, попри всю величезну роботу, за два роки не спромоглися на транспортному підкомітеті залізничного транспорту розглянути та рекомендувати профільний законопроєкт”, – сказав урядовець.

“Коли я став міністром, то рівень виконання угоди по європейській асоціації складав 18%, сьогодні це – 42%, ми суттєво збільшили темпи. За останній рік було укладено шість великих угод. Зокрема із ЄБРР та Європейським інвестиційним банком на загальну суму в понад 1,1 млрд євро”, – повідомив Криклій.

Він зазначив, що “продовжує тривати модернізація, не дорогами єдиними, аеропортів”, також Україні вдалося на 56 сходинок покращити своє місце в рейтингу дотримання стандартів авіаційної безпеки ІКАО.

“На останньому засіданні уряду ми прийняли рішення про приєднання до системи маршрутних зборів “Євроконтроль”. Це ще один крок до нашої європейської інтеграції”, – сказав урядовець.

“Наша фракція єдина в цій залі, яка не має жодного відношення до урядів Зеленського. Ми не голосували за жодного міністра, ми не несемо відповідальність за цей хаос, непрофесійність та корупцію в Кабміні.  Тільки що ми послухали не звіт, а панегірик. Мовляв, у нас прекрасний міністр інфраструктури, з дорогами у нас все добре, з “Укрзалізницею” теж, шановних олігархів починають притискати… Тільки статистика говорить про інше: епоха бідності закінчилася, почалася епоха зубожіння, ціни і тарифи зростають, в людей немає грошей навіть на квитки. Водночас у членів наглядової ради “Укрзалізниці” отримують подвійну зарплату за те, що “кошмарять” опозицію, замість того, щоби займатися своїми справами”, – наголосила народна депутатка від “Європейської солідарності” Ірина Геращенко.

“Ганьба, коли міністр, який прийшов сюди на обіцянках народові щодо нових принципів,  правил, захисту Конституції як заєць-боягуз пише заяву про відставку, бо йому так сказав президент”, – вважає Геращенко.

Нагадаємо, міністр Криклій подав заяву про відставку за власним бажанням 14 травня.

Читайте також:
“СН” затвердила кандидатури на посади глав МОЗ, Мінекономіки та Мінінфраструктури

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна