В Європарламенті підготували п’ять принципів стратегії ЄС для відносин із Росією

 

Комітет Європарламенту з міжнародних справ підготував рекомендації щодо довгострокової стратегії Євросоюзу у відносинах із Російською Федерацією.

Про це в понеділок, 17 травня, з посиланням на документ інформує “Радіо Свобода”.

Він містить п’ять рекомендацій, що стосуються і протидії політиці російської влади, і підтримки громадянського суспільства в країні.

Перший принцип – “стримування російської загрози”.

Згідно з документом, ЄС, НАТО та інші партнери мають чинити тиск, щоби повернути окуповані території” східним сусідам ЄС. Також йдеться про заклики відключити Росію від системи SWIFT, вживати заходів для зниження залежності від нафти і газу, на випадок нової агресії від РФ.

Другий принцип – боротьба з впливом і гібридними загрозами з боку Росії у ЄС і сусідніх країнах.

Третій принцип – “дії на захист демократії” разом зі США.

Йдеться про спільні санкції, єдину політику по боротьбі з відмиванням грошей, міжнародні розслідування, підтримку правозахисників. Перспективи відносин із Росією повинні залежати від готовності російської влади дотримуватися прав людини і забезпечувати вільні вибори.

Пропонується налагодити співпрацю з неурядовими організаціями при проведенні розслідувань. На думку авторів документа, ЄС повинен ініціювати розслідування “злочинів, скоєних режимом Путіна проти народу Росії”.

Четвертий принцип – це “дії на підтримку демократії”.

Пропонується створити “Вільне російське телебачення” на противагу “пропаганді путінського режиму”.

ЄС має також бути готовим до того, щоби не визнавати результати виборів до Держдуми в 2021 році, якщо вони не пройдуть чесно.

Євросоюз, за документом, повинен підготувати “стратегічне бачення майбутніх відносин з демократичною Росією”, яке має стимули для демократизації в Росії, включаючи лібералізацію візового режиму та стратегічне партнерство.

П’ятий принцип – підтримка демократії в країнах – сусідах Росії, йдеться про зміцнення співпраці з країнами “Східного партнерства”

Документи Європарламенту мають рекомендаційний характер.

Читайте також:
Резолюція Європарламенту: зброя для України і санкції проти РФ за нову агресію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна