Страти, зґвалтування і грабежі: ООН розповіла про злочини російських найманців у ЦАР

 

У Центральноафриканській Республіці російські найманці катують мирних мешканців, здійснюють групові зґвалтування і займаються грабежами. Також зафіксовані свідчення про публічні страти.

Про це йдеться в розслідуванні щодо діяльності російських найманців французького видання RFI, опублікованому 3 травня.

У матеріалі розповідають про три воєнізовані угруповання, що діють в ЦАР на боці урядової армії – російська “ПВК Вагнера”, Sewa Security Services і Lobaye Invest SARLU.

Основним джерелом інформації в матеріалі є доповідь спеціальної робочої групи ООН про використання найманців в Африці.

У ньому повідомляється, що тільки з січня до середини квітня 2021 року російські військові фахівці здійснили 26 позасудових страт, п’ять групових зґвалтувань і 27 разів ініціювали незаконні арешти з тортурами на допитах.

Серед злочинів, детально описаних у публікації, є розстріл на початку січня вантажівки з продовольчими товарами, під час якого загинули троє мирних мешканців, страта в середині лютого трьох мирних жителів у мечеті, групове зґвалтування 25 лютого 24-річної місцевої жінки.

Нагадаємо, повстанці у Центральноафриканській Республіці в середині лютого заявили про захоплення у полон російського найманця, якого згодом вбили.

Читайте також:
“Із ЦАРем в голові”. Що шукає Росія в Центральній Африці і як ми мусимо її спинити

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна