“Голос” виступає за визнання статусу кримських татар як корінного народу України

 

У 2014 році Верховна Рада ухвалила заяву “Щодо гарантії прав кримсько-татарського народу у складі Української держави”, а наступним кроком захисту колективних прав корінних народів України має стати ухвалення закону “Про корінні народи”.

Про це заявив народний депутат фракції “Голос”, співголова міжфракційного об’єднання “Кримська платформа” Рустем Умєров з трибуни парламенту в п’ятницю, 30 квітня.

На його думку, парламент зобов’язаний прийняти закон “Про корінні народи”. Адже його відсутність вказує на серйозну правову прогалину.

Нардеп наголосив, що тільки шляхом ухвалення закону можливо закріпити статус кримсько-татарського народу, як такого, що немає іншої Батьківщини, ніж Україна. Водночас кримські татари насправді є одним з найбільш численних корінних народів в Україні. Загалом близько 350 тисяч кримських татар наразі проживає в тимчасово окупованому Росією Криму.

“То хто такі корінні народи України? Це народи, які не мають іншої історичної Батьківщини за межами України. Це кримськотатарський народ, караїми, кримчаки. В них є своя мова, традиції, культура, але вони не мають іншої країни походження, крім України. Чому так важливо Україні законодавчо закріпити права корінних народів? Насамперед це одне із завдань держави. Особливо гостро це питання постало у 2014-му році з початком тимчасової окупації Криму та систематичними порушеннями Росією прав кримсько-татарського народу”, – сказав депутат, якого цитує “РБК-Україна”.

Він підкреслив, що кілька десятків тисяч кримських татар були змушені залишити Крим через переслідування Росією. А наразі ще близько 100 тисяч кримських татар досі перебувають в місцях депортації, переважно в країнах Центральної Азії.

“Ви добре знаєте, що саме кримсько-татарський народ – одна з найактивніших сил, що чинить ненасильницький спротив окупації та захищає суверенітет України в Криму. Голос кримськотатарського народу на захист нашої держави лунає на Генасамблеї ООН, ОБСЄ, ПАРЕ та інших міжнародних майданчиках. Обов’язок держави – захистити свої корінні народи”, – додав він.

Депутат також акцентував, що закон “Про корінні народи” набуває сенсу й у політичній площині. Адже визнання статусу кримських татар як корінного народу країни – зрозумілий аргумент, що Крим – це Україна.

“Сподіваюсь, що саме наше скликання Верховної ради ухвалить це дійсно історичне рішення. Для кримсько-татарського народу цей закон – дуже потрібний і важливий знак. Це знак того, що держава їх підтримує. Для України – це закон є одним з кроків державної стратегії з деокупації Криму. Для міжнародного співтовариства – це потужний сигнал про єдність всього українського народу”, – підкреслив Умєров.

Читайте також:
Чийгоз закликав закріпити в Конституції право на автономію кримських татар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна