Уперше за шість років існування: міжнародна бригада ЛитПолУкрбриг вийде на тактичні навчання

 

Уперше за шість років існування литовсько-польсько-української бригади імені великого гетьмана Костянтина Острозького “ЛитПолУкрбриг” заплановане спільне багатонаціональне тактичне навчання цього міжнародного військового з’єднання.

Про це в ексклюзивному коментарі “Новинарні” повідомив начальник групи міжнародного військового співробітництва командування ДШВ майор Андрій Ушаков.

“Це буде перше тактичне навчання багатонаціональної бригади. Навчання відбудеться на Яворівському полігоні в липні 2021 року. Там братиме участь батальйон 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ ЗС України, батальйон ЗС Республіки Польщі та взвод ЗС Литовської Республіки”, – сказав Ушаков.

Він пояснив унікальність та “ексклюзивність” цих маневрів: литовсько-польсько-українська бригада була сформована у 2015 році, й до цього часу не брала участі в практичних маневрах, а всі навчання мали командно-штабний характер. Перше батальйонно-тактичне навчання заплановане саме на липень 2021-го.

Наразі командиром ЛитПолУкрбригу є бойовий офіцер полковник Дмитро Братішко, вся його кар’єра пройшла в підрозділах десантних військ.

До навчання залучатиметься штатне озброєння та військова техніка афілійованих підрозділів багатонаціональної бригади. Легенда навчання поки що узгоджується, але попередньо відомо, що військові будуть відпрацьовувати захоплення та утримування об’єктів, форсування водної перешкоди, дії в різних видах загальновійськового бою тощо.

Крім того, ще три бойових бригади Десантно-штурмових військ ЗС України братимуть участь у шести міжнародних навчаннях протягом поточного 2021 року.

На території України:

  • “Rapid Trident 2021”;
  • “Об’єднані зусилля 2021”.

За кордоном:

  • “Saber Guardian 2021” – в Угорщині в травні 2021-го на єдиному оперативно-тактичному фоні в рамках стратегічного командно-штабного навчання із застосуванням військ ЗС США в Європі “Defender Europe 2021”;
  • “Saber Junction 2021” – в ФРН в серпні, також в рамках “Defender Europe 2021”;
  • україно-канадсько-грузинсько-македонське навчання “Кленова арка”, відбуватиметься в Грузії в листопаді;
  • “Cambrian Patrol” в Шотландії – змагання розвідувальних підрозділів. Йдеться про марш-кидки на гірській складно-пересіченій місцевості за визначений проміжок часу з виконанням певних завдань.

Відтак сумарно підрозділи ДШВ візьмуть участь в семи міжнародних військових навчаннях. В порівнянні з 2020 роком – це кращий показник, бо минулоріч українські десантники взяли участь в меншій кількості навчань через складну епідеміологічну ситуацію у світі.

Андрій Ушаков також повідомив, що одна з бригад ДШВ у 2021 році у повному складі пройде підготовку на Яворівському полігоні в рамках навчання під керівництвом Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки “JMTG-U”.

“JMTG-U” вже вийшла на етап колективної підготовки на рівні бригади. У червні особовий склад визначеної бригади вирушить на полігон. Десантники пройдуть етап колективної підготовки і здобудуть досвід від наших колег-партнерів”, – сказав офіцер.

60% інструкторів “JMTG-U” – військові ЗС України, 40% – армійці США, Литви та Канади.

Крім того, протягом квітня-травня триває підготовка штабу однієї з бригади ДШВ в рамках канадської місії з підготовки “UNIFIER”.

Довідково
Литовсько-польська-українська бригада – це багатонаціональний підрозділ, який становлять підрозділи литовських, польських та українських збройних сил.
Створення бригади стало продовженням військової співпраці між трьома країнами, започаткованої в рамках польсько-українського батальйону (ПолУкрбат) та литовсько-польського батальйону (ЛитПолбат), які разом співпрацювали у 1998–2010 роках та 1997–2008 роках відповідно.
З 2000-го по 2010 рік підрозділи ПолУкрбату (підсиленого взводом ЗС Литви) брали участь в операціях КФОР, Косово. ЛитПолбат у 2000 році був включений до сил швидкого реагування ЄС.
14 червня 2007 року, під час зустрічі міністрів оборони ЄС, було ухвалено рішення щодо створення багатонаціонального підрозділу – литовсько-польсько-українського миротворчого батальйону ЛитПолУкрбат. Восени 2008 року тип підрозділу було переформатовано до бригадного рівня.
Міністри оборони країн-засновниць ухвалили положення угоди про створення тристоронньої литовсько-польсько-української бригади під час зустрічі у Варшаві 19 вересня 2014 року. Того ж дня було підписано угоду між урядами Литви, Польщі та України про створення спільної військової бригади.
24 липня 2015 року у Львові було підписано технічну угоду, яка обумовлює детальні аспекти функціонування ЛитПолУкрбриг та її командування.
25 січня 2016 року міністри оборони Польщі, Литви та України Антоній Мацеревич, Юозас Олекас та Степан Полторак урочисто оголосили про створення Литовсько-польсько-української бригади під час офіційної церемонії відкриття в Любліні.
Командування бригади розміщується в Любліні (Польща). Підпорядковані підрозділи перебувають у пунктах постійної дислокації у своїх країнах та залучаються до складу багатонаціональної військової частини щодо ухвалення рішення про застосування за призначенням бригади або будь-яких її елементів.
Штатно до ЛитПолУкрбриг входять міжнародний штаб, три лінійні батальйони (батальйон “Уланів” Великої княжни Бірюте з литовської бригади “Залізний Вовк”; механізований батальйон Підгальських стрільців 19-ї механізованої бригади Війська Польського та десантно-штурмовий батальйон однієї з десантно-штурмових бригад ЗС України).
Решта 14 юнітів – підрозділи бойового та логістичного забезпечення. Кожна з країн делегує особовий склад, фінансові та матеріальні ресурси для забезпечення нормального функціонування спільної військової частини.
2017 року бригада була названа іменем Великого гетьмана Костянтина Острозького та отримала оновлені символи – бойовий прапор і герб.
З 2018 року солдати та офіцери ЛитПолУкрбриг узяли участь у 31 міжнародному військовому навчанні, що відбувалися на території Польщі, України, Грузії та Греції.
Згідно з вимогами міжнародної угоди, посади командира бригади, заступника командира бригади та начальника штабу бригади заміщуються військовослужбовцями Литви, Польщі та України на ротаційній основі кожні три роки.
Станом на квітень 2021 року командиром ЛитПолУкрбриг призначено полковника Дмитра Братішка (Збройні сили України), заступником командира – полковника Артураса Ясінскаса (ЗС Литви), начальником штабу – полковника Міхала Малишка (ЗС Польщі).

підготувала Людмила Кліщук

Читайте також:
Курсанти ЗС США переймають досвід ЛитПолУкрбриг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна