Сепаратист із Закарпаття отримав 12 років ув’язнення

 

Мешканець Закарпатської області отримав 12 років ув’язнення за заклики до відокремлення регіону.

Про це у вівторок, 27 квітня, інформує пресцентр Служба безпеки України.

Чоловік агітував за рішення, що “несуть загрозу конституційному ладу і територіальній цілісності” України.

Він повідомляв російським ЗМІ про наміри створити “Республіку Підкарпатська Русь”.

“На початку 2014 він звернувся до президента РФ з проханням провести миротворчу операцію для “відновлення дорадянського статусу Республіки Підкарпатська Русь” і визнати її державність. За даним фактом слідчі Служби безпеки України розпочали кримінальне провадження. Серед оприлюдненого листування експомічника президента РФ Владислава Суркова знайдено план забезпечення федерального статусу Закарпаття, ідентичний тому, який слідчі СБУ вилучили під час обшуків, пов’язаних із сепаратистськими рухами в області”, – йдеться в повідомленні.

Влітку 2014 року засуджений, перебуваючи в Росії, розробив документи, де виклав плани силового захоплення влади на Закарпатті, в тому числі – створення “тимчасового уряду”, блокування автомобільних і залізничних перевалів та захоплення аеропорту.

СБУ уточнює, що спільників фігуранта у цьому кримінальному провадженні притягнули до відповідальності, тоді як сам він оголошений у міжнародний розшук.

“Він переховується від суду на території Російської Федерації, через це судовий розгляд здійснювався за його відсутності. Рішенням Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області зловмисника визнано винним у вчиненні правопорушень, передбачених частиною 1 статті109, частиною 2 статті 110, частиною 1 статті 111 Кримінального Кодексу України і призначено йому покарання у вигляді дванадцяти років позбавлення волі”, – повідомляє пресслужба СБУ.

Вирок суду набрав законної сили.

Читайте також:
СБУ оголосила про підозру проросійському блогерові Шпіру. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна