СБУ оголосила про підозру проросійському блогерові Шпіру. ВІДЕО

 

Служба безпеки України оголосила про підозру проросійському пропагандисту та відеоблогеру Михайлові Шпіру, який публічно ставив під сумнів суб’єктність України та закликав до офіційного припинення її існування.

Про це в п’ятницю, 19 березня, інформує пресцентр СБУ.

“Кіберфахівці СБУ встановили, що так званий “політичний експерт” цілеспрямовано просуває в інформаційному просторі наративи держави-агресора. У своїх виступах на російських телеканалах, інтерв’ю в проросійських ЗМІ та дописах у соцмережах він тривалий час послідовно висловлював тези, що принижують Україну, її державні символи, мову, історію, героїв та народ”, – йдеться в повідомленні.

Проросійський політтехнолог брав участь у спланованих та скоординованих інформаційних операціях проти України.

“Зокрема, підтримував акцію, організовану однією з парламентських партій (“Опозиційної платформи – За життя”, – “Н”) під посольством США. Він як “експерт” в ефірі одного з телеканалів, який зараз перебуває під санкціями, неодноразово просував тезу про нібито перебування України “під зовнішнім управлінням”, – додали в пресслужбі СБУ.

Михайло Шпір неодноразово виступав на телеканалі “Россия 24”, щодо якого на території України введено санкції, та на News Front. Останній діє на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО і пропагує ідеї сепаратизму.

Призначені слідчими експертизи засвідчили, що пропагандист просуває систему поглядів, яка цілеспрямовано прищеплює аудиторії ідею неповноцінності України, необхідності її демонтажу. Він популяризував ідеї створення на її місці інші суб’єкти, а частину території приєднати до Російської Федерації.

“Фігурант публічно закликав до розправ над учасниками Революції Гідності та АТО/ООС і їхніми родинами. Глузував над загибеллю активістки Катерини Гандзюк. Образливо відгукувався про громадян через їхню віру, глумився над релігійними символами і вимагав ввести кримінальну відповідальність за сповідування християнства. Він також висловлював симпатії до нацистів, Адольфа Гітлера, Радянського Союзу, НКВД та політики Володимира Путіна”, – наголосили в спецслужбі.

Наразі у кримінальному провадженні проведено обшуки за місцем фактичного і тимчасового проживання фігуранта в Івано-Франківську та в Києві.

За результатами слідчих дій йому повідомлено про підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 110 Кримінального кодексу України), порушенні рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (ст. 161 ККУ), виготовленні, поширенні комуністичної, нацистської символіки та пропаганді комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (ст. 436-1 ККУ).

Михайло Шпір із 2017 року є у списках бази “Миротворець” як “провокатор і антиукраїнський пропагандист”.

Також зазначено, що він був уповноваженою особою партії “Опозиційної платформи – за життя” під час парламентських виборів у 52-му окрузі на Донеччині. За даними “Миротворця”, він народився в Івано-Франківську у 1986-му році. У 2009-му був редактором журналів “Сноб” та “Золота каста”. Також зазначений генеральним директором ТОВ “Керуюча компанія “Системи”.

У серпні 2020-го року Михайла Шпіра побили у Львові за образливі вислови щодо українців. Після цього він виїхав до Москви, де зараз і мешкає.

Читайте також:
РНБОУ просять заборонити в Україні “Россотрудничество”, яке в Києві вшановує “російсько-українського поета” Шевченка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна