Кандидат наук з УКУ спалив диплом та відмовився від звання на знак протесту проти Киви-науковця

 

Львівський лікар, викладач Українського католицького університету, колишній речник МОЗ Олександр Ябчанка привселюдно спалив свій диплом кандидата медичних наук, протестуючи проти того, що скандальний політик і народний депутат від “Опозиційної платформи – За життя” Ілля Кива захистив ступінь кандидата.

Про це Ябчанка написав увечері 26 квітня у ФБ, ілюструючи свій вчинок фотографією палаючого диплома перед Львівським медуніверситетом, де він захистив свою дисертацію.

“Комісія з 13 членів одноголосно проголосувала “За”. Зважаючи на це, мені надалі соромно називатись кандидатом наук. Це звання остаточно дискредитовано. Прошу вважати це офіційною заявою з вимогою позбавити мене наукового ступеня кандидата медичних наук”, — написав Олександр Ябчанка.

Тема його дисертації – “Особливості стану ендокринної системи у дітей, хворих на гостру лімфобластну лейкемію”. Науковий ступінь кандидата медичних наук йому присудили 3 квітня 2014 року.

Ябчанка у коментарі ЗМІ пояснив, що своїм вчинком він закликає змінити систему науки. Адже такі ситуації, як сьогоднішня, нівелюють справжню науку.

“Ті 13 членів комісії сьогодні поставили знак рівності між справжніми кандидатами наук, які працюють над своїми роботами, і Кивою, який нічого спільного з наукою не має. Це нівелює будь-яку повагу, сприйняття суспільства до того, що називається вітчизняною наукою”, — розповів у коментарі “Захід.нет” Олександр.

Наразі єдиним виходом Олександр Ябчанка бачить публічні протести. Він закликав інших кандидатів та докторів наук вчинити аналогічно і не йти на компроміси із совістю.

Олександр Ябчанка — експерт із реформи системи охорони здоров’я, викладач на навчальних програмах Українського католицького університету. За освітою педіатр.
У 2017 році став радником очільниці Міністерства охорони здоров’я Уляни Супрун, а у 2018-му – речником МОЗ за її керівництва.
У 2013-му захистив кандидатську дисертацію у сфері педіатрії, гематології. Зараз навчається у Київській школі економіки на магістерській програмі “Публічна політика і врядування”.

Як писала “Новинарня“, народний депутат від “Опозиційної платформи – За життя” Ілля Кива 26 квітня захистив дисертацію з державного управління на тему: “Механізми впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності (на прикладі країн ЄС та України)”.
Захист відбувся у державному Інституті підготовки кадрів держслужби зайнятості. Частину журналістів, які намагалися потрапити на подію, не впустили в приміщення нібито через карантинні обмеження. Під час захисту народний депутат не зміг відповісти на питання, пообіцявши надати відповідь у наступній науковій роботі.

Читайте також:
Нардеп від ОПЗЖ Кива планує стати кандидатом наук з державного управління

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна