Президентка Єврокомісії повідомила, коли ЄС відкриє кордони для вакцинованих

 

Упродовж літа Європейський Союз відкриється для в’їзду для туристів, щеплених вакцинами від коронавірусу, затвердженими Європейським агентством з лікарських засобів (EMA).

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомило видання New York Times у неділю, 25 квітня.

Швидкі темпи вакцинації в США і переговори між американською владою та Євросоюзом про те, як зробити сертифікати вакцинації прийнятними як доказ імунітету для туристів, дозволять Єврокомісії рекомендувати зміну політики, що могла би забезпечити відновлення трансатлантичних подорожей для відпочинку.

У публікації не уточнюють деталі такого рішення, зокрема, у деяких цитатах президентки Єврокомісії йдеться про вакцинацію саме у США, а у інших – загалом про осіб, щеплених визнаними у ЄС вакцинами, без прив’язки до країни щеплення.

“Наскільки я бачу, американці використовують вакцини, затверджені Європейським агентством із лікарських засобів. Це дасть можливість вільного пересування та подорожей до Європейського Союзу”, – сказала Урсула фон дер Ляєн.

“Оскільки очевидно одне: усі 27 держав-членів беззастережно приймуть усіх, хто щеплений вакцинами, схваленими EMA”, – додала вона.

Агентство схвалило всі три вакцини, що використовуються в США, а саме Moderna, Pfizer/BioNTech та Johnson&Johnson.

Фон дер Ляєн не стала називати конкретних термінів, коли саме можуть відкритися туристичні подорожі, або подробиці того, як це відбуватиметься.

Проте її слова слід вважати твердженням найвищого рівня про те, що чинні обмеження на поїздки повинні бути змінені на підставі сертифікатів про щеплення.

Вона додала, що відновлення подорожей залежатиме “від епідеміологічної ситуації, але ситуація покращується у Сполучених Штатах, як, сподіваємось, покращується і в ЄС”.

Дипломати з європейських туристичних країн, насамперед на чолі з Грецією, тижнями доводили, що критерії блоку для визначення того, чи є країна “безпечним” походженням, що базується лише на низькому рівні випадків захворювання на COVID-19, швидко стають неактуальними, враховуючи хід вакцинаційних кампаній у США, Британії та деяких інших країнах.

Нагадаємо, протягом декількох тижнів між представниками Євросоюзу та США тривають технічні дискусії щодо практичного й технологічного створення сертифікатів вакцин з кожного місця і як зробити їх широко застосовуваними, щоб громадяни могли використовувати ці документи для подорожей без обмежень.

Ці дискусії тривають, заявили чиновники у Брюсселі, і не виключено, що найближчим часом буде використано рішення, яке дозволить людям вільно подорожувати на основі сертифіката про щеплення.

Читайте також:
Шмигаль відзвітував про кількість отриманих Україною вакцин

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна