Спроба перевороту в КС Молдови: Євросоюз і Україна підтримали президентку Санду

 

Україна слідом за Євросоюзом підтримала президента Молдови, демократку Майю Санду на тлі спроби перевороту в конституційному суді, за якою стоїть партія колишнього президента-соціаліста Ігоря Додона.

Відповідну заяву міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зробив у твітері 24 квітня.

“Для України важлива стабільна та проєвропейська Молдова. Повністю підтримуємо демократично обрану президентку Санду і молдовський народ у прагненні законними способами захистити верховенство права, не дати підірвати конституційний лад, реформи і європейський вибір”, – написав глава МЗС.

Цього ж дня високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель назвав ухвалене 23 квітня рішення парламенту Молдови “атакою на конституційний лад в країні”.

“Голосування (в парламенті РМ – “Н”), що відбулося у п’ятницю, та зроблені заяви є неприхованою атакою на конституційний лад Республіки Молдова і спробою підірвати верховенство права. ЄС наголошує, що всім політичним суб’єктам у Республіці Молдова необхідно поважати рішення Конституційного суду. Незалежність Конституційного суду є життєво важливою для забезпечення верховенства права та демократичних механізмів, що є двома фундаментальними принципами, з якими Молдова погодилася в рамках Угоди про асоціацію ЄС- Молдова”, – йдеться в заяві високого представника ЄС, оприлюдненій 24 квітня на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

Жозеп Боррель нагадав, що напередодні члени парламенту Молдови від Партії соціалістів (яку раніше очолював Додон), партії “Шор” (Shor) та групи “За Молдову” (Pentru Moldova) проголосували за недовіру до трьох суддів КС та оголосили недійсним призначення судді КС Домініки Маноле два роки тому. Вони також визнали недійсним рішення КС від 15 квітня 2021 року щодо умов для розпуску парламенту.

“Відповідно до конституції Республіки Молдова, Конституційний суд є незалежним від будь-яких інших органів влади і має керуватися лише конституцією. Парламент та виконавча влада мають поважати роль КС як охоронця Конституції, навіть коли вони незадоволені рішеннями”, – наголосив високий представник ЄС.

Як відомо, проєвропейська президентка Молдови Майя Санду 23 квітня зажадала від прокуратури розслідувати можливу спробу узурпації влади парламентом, який незаконно змінив керівництво Конституційного суду країни, та закликала правоохоронні органи не допустити дестабілізації ситуації в країні.
Раніше Конституційний суд Молдови підтримав Санду в питанні щодо розпуску парламенту на тій підставі, що він не може сформувати уряд. Рішення КС оскарженню не підлягає.
Водночас парламентській більшості, за якою стоїть проросійський експрезидент Додон, імовірний розпуск парламенту та дострокові вибори зараз не вигідні.

Читайте також:
Уряд Молдови хоче оглянути машину посольства України, в якій імовірно вивезли з країни суддю Чауса

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна