“Відмовлялися від щеплення, боялися не отримати другу партію”: три області відповіли Ляшкові про вакцинацію

 

Представники влади, відповідальні за вакцинувальну кампанію в Одеській, Харківській та Запорізькій областях, відповіли на заяву головного санітарного лікаря Віктора Ляшка про те, що ці області порушили алгоритми Міністерства охорони здоров’я щодо вакцинації.

Про це повідомляє “Радіо Свобода“.

“Низькі темпи вакцинації пов’язані з відмовами лікарів щепитися вакциною AstraZeneca на початковому етапі кампанії з вакцинації. Це пов’язано з тим, що багато медичних працівників на момент отримання вакцини вже перехворіли на COVID-19 і отримали природний імунітет або хворіли на момент доставки вакцини.

Також свою роль зіграв і вплив виступів у ЗМІ відомих осіб, колишнього президента Петра Порошенка і прем’єрки Юлії Тимошенко про якість вакцини. Наразі по другому колу вакцинують медичних працівників, які мали потрапити в першу хвилю. Термін придатності Covishield – до кінця червня. Вона буде повністю використана”, – пояснив начальник відділу промоції Одеського обласного центру громадського здоров’я Святослав Лінников.

У Харківській обласній державній адміністрації, коментуючи заяву головного санлікаря щодо невикористаних доз вакцини, заявили, що наразі незатребуваними залишилися понад дві тисячі доз.

Радник голови Харківської ОДА Олександр Галацан у коментарі “Радіо Свобода” сказав, що причину такого обсягу невикористаних доз вакцини CoviShield від AstraZeneca мають вивчити фахівці МОЗ, які найближчим часом прибудуть в область для проведення моніторингу.

За припущенням Галацана, вакцина від COVID-19 залишилася, зокрема, й через те, що відповідальні за вакцинацію особи побоювалися не отримати другу партію.

“Вони залишаються тому, що ті посадові особи медичної сфери, які відповідали за їхнє використання, мали бачення своє… Вони притримували цю партію, намагалися отримати від держави гарантовану другу партію”, – зауважив він.

Галацан також зазначив, що залишки вакцини індійського виробництва, які нині є в області, необхідно використати протягом одного-двох днів, “а для цього в області є ресурс і працює достатня кількість бригад та пунктів вакцинації”.

У Запорізькій області занижену цифру пунктів вакцинації директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олексій Кулинич пояснив “технічною помилкою оператора“.

“Щодо поширеної у центральних ЗМІ статистики хочу сказати наступне: при передачі даних про кількість пунктів щеплення оператор допустив технічну помилку, тому у зведенні почала фігурувати занижена цифра щодо кількості пунктів вакцинації у нашому регіоні.

На сьогодні в області навчено очно та запущено 80 пунктів, ще 15 навчились дистанційно. 33 пункти завершать навчання наступного тижня. Тобто всього буде 128 пунктів щеплення. На наступному тижні працюватимуть 103 пункти. Іноді одна людина може перекреслити роботу багатьох медичних працівників, за що просимо вибачення публічно, але це ніяким чином не може перекреслити наші реальні здобутки”, – цитує заяву Кулинича сайт Запорізької ОДА.

23 квітня головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що Одеська, Харківська та Запорізька області порушили алгоритми Міністерства охорони здоров’я щодо вакцинації.

“Хотів би передати публічний привіт трьом очільникам департаментів охорони здоров’я. Зокрема, Харківської, Одеської та Запорізької областей. Це єдині області, які порушили алгоритми Міністерства охорони здоров’я і ще до цього часу не використали вакцину з першої партії Astrazeneca/CoviShield”, – сказав Ляшко.

Він зазначив, що у цих трьох областях є залишки вакцини, хоча влада поставила завдання використати дози з першої партії до 9-15 квітня.

З наступного тижня, як повідомив Ляшко, для оцінки потенційних проблем у регіони вирушать моніторингові групи МОЗ.

Читайте також:
Уряд оприлюднив Національний план вакцинації проти коронавірусу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна