Музей “Тюрма на Лонцького” у Львові зазнав значних збитків через пожежу

 

У Львові в приміщенні Національного музею “Тюрма на Лонцького”, колишньої в’язниці КДБ та Гестапо, в четвер, 22 квітня, сталася пожежа.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

В унікальній пам’ятці історії – приміщенні музею – знищено прооводку, опалення, необхідна невідкладна реставрація.

“Пожежа почалася у котельні СБУ, яка є прилеглою до будівлі музею і яку ми також використовуємо. Можливо, це трапилося через коротке замкнення в електромережі. Найперше зайнялося перекриття даху, горіли балки, частина вікон вибиті, а найгірше – ще досі через велику кількість використаної води, а працювало аж 9 одиниць техніки ДСНС, затоплені коридори. Слава Богу, ані архіви, ані фондосховища, ні робочі кабінети не постраждали. Але в загальному потрібна термінова реставрація”, – зазначив директор музею Руслан Забілий.

За його словами, щоби надати оцінку завданих збитків, сьогодні в музеї була проведена робота комісії, яка складалася з представників Галицької районної адміністрації Львова, управління охорони культурної спадщини ЛМР, представників міста. Висновки комісія обіцяла надати з понеділка, 26 квітня.

“Найцінніше майно — архів ОУН та УПА, а також спеціалізована бібліотека Центру досліджень визвольного руху, що зберігаються у музеї, під загрозою затоплення. Як і вцілілі наразі фондосховища та лабораторія музею. Та вже зараз є очевидним, що музей потребує коштів для відновлення, найперше — перекриття даху, що зараз відкритий для дощів та негоди, встановлення дверей та вікон, осушування приміщень тощо”, – написав у фейсбуці народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович.

Він додав, що завдяки відданості і хоробрості працівниці музею Лідії Тополевської, яка кинулася рятувати спадщину та історичні цінності, вдалося уникнути низки руйнувань.

“Лідія Тополевська весь час перебувала заблокована на третьому поверсі приміщення, серед диму і вогню, але, на щастя і завдяки пожежникам, не постраждала”, – підкреслив В’ятрович.

Унікальний в Європі український Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького” створений у колишній катівні КДБ та Гестапо, він один із трьох у Східній Європі (два інших – це музей-тюрма НКВД у Вільнюсі та музей-тюрма Штазі в Берліні).

Музей відкрили 28 червня 2009 року, 14 жовтня 2009 року він отримав статус національного.

Читайте також:
У Львові демонтують барельєфи радянського Монумента слави – перевезуть у “Територію терору”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна