Суд виправдав заступника голови МЗС Божка в “справі Порошенка”, але прокуратура повторно принесла підозру

 

Заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок, який за власним бажанням був тимчасово відсторонений від посади на час розслідування оголошених йому підозр, повідомив, що повністю реабілітований судом і повертається до дипломатичної діяльності.

Про це Божок написав у твіттері 16 квітня.

“Офіс генпрокуратура завершив розслідування, а суд повністю реабілітував мене. Негайно повертаюсь до дипломатичної діяльності, про що вже поінформував Дмитра Кулебу та іноземних партнерів з ЄС, НАТО, G7. В умовах загрози Батьківщині не можу продовжувати бездіяльність”, – зазначив він.

Але вже наступного дня до Божка навідалися правоохоронці й знову, повторно, оголосили про підозру.

“Вчорашнє беззаконня від офісу генпрокуррора – це помста мені чи невдала диверсія проти Міністерства закордонних справ України в складний для України час? Закон не дозволяє поновлювати завершене розслідування. Тому юридично вчора нічого не відбулося. Працюю далі й чекаю на пояснення особисто від генпрокурора”, – заявив Божок у своєму відеозверненні.

Передісторія
Державне бюро розслідувань вважає, що Петро Порошенко у липні 2018 року схилив до незаконного рішення Божка, який на той час очолював Службу зовнішньої розвідки.

У липні 2018 року Порошенко своїм указом призначив першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки скандального Сергія Семочка.

На виконання президентського указу Божок видав наказ, за яким рішення президента оголосили особовому складу служби, а Семочко приступив до виконання своїх обов’язків.

Божок заявив, що ДБР повторно повідомило йому про підозру після того, як суд визнав, що до повноважень президента належать призначення на посади та звільнення з посад, в тому числі голови, першого заступника та заступника голови СЗР.

Як інформувала “Новинарня“, 10 червня Порошенку оголосили про підозру у Державному бюро розслідувань за дорученням генерального прокурора Ірини Венедіктової.
Вручена підозра стосується справи про можливе незаконне призначення на посаду першого заступника глави Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка.

Слідство підозрює, що у 2018 році, будучи президентом, Порошенко “шляхом видання явно злочинного наказу схилив” військову посадову особу – голову СЗР Єгора Божка – “до перевищення ним влади і службових повноважень”, тобто до призначення Семочка.

Читайте також:
ДБР двічі повідомило про підозру заступнику глави МЗС Божку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна