В ЄС немає консенсусу щодо нових секторальних санкцій проти Росії, – Кулеба

 

У країнах Євросоюзу немає консенсусу стосовно необхідності впровадження нових секторальних санкцій проти Росії.

Про це у вівторок, 20 квітня, повідомив на онлайн-конференції міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Ні, я не побачив консенсусного “апетиту” до секторальних санкцій учора. Можливо, причиною цього є те, що я приєднався до міністрів через відеозв’язок. Якби я був там, якби зустріч було проведено офлайн, я міг би краще відчути їхній “апетит”. Але я справді хочу прояснити для них: персональні санкції, впроваджені останніми роками, хороші, вони роблять свою роботу, але вони недостатні для того, щоб демотивувати Росію від подальших агресивних кроків”, – сказав міністр, якого цитує “Інтерфакс-Україна”.

Кулеба зазначив, що його метою наразі є сигналізувати колегам у ЄС, що вони мають почати розглядати ці опції, мають бути готовими.

“Тому що навіть факт того, що вони розпочали цю дискусію, матиме вплив на Росію, оскільки Росія боїться економічних санкцій”, – пояснив глава МЗС.

За його словами, іншою “сумною правдою” є те, що Росія знайшла пробіли в наявному режимі секторальних санкцій. Кулеба додав, що необхідно розпочати розмову про те, як заповнити ці пробіли замість того, щоб закривати очі на них”, – наголосив міністр.

“Секторальні санкції – це не питання апетиту, це питання часу й поведінки Росії. І з моїх нещодавніх контактів з німецьким і французьким міністрами закордонних справ я можу зробити висновок, що вони розуміють цю реальність”, – зазначив він.

Кулеба повідомив, що на зустрічі між президентом України Володимиром Зеленським, президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель вони всі погодилися, що Росію потрібно стримати.

“Вони не обговорювали специфіку, але всі столиці розглядають відповідні способи це зробити. Як члени ЄС і Франція, і Німеччина мають досвід застосування секторальних санкцій проти Росії у 2014 році, а саме після збиття MH-17 Росією, тож це не про відкриття “скрині Пандори” або про встановлення прецеденту, це просто про використання інструменту, який довів свою ефективність”, – резюмував міністр.

Читайте також:
Байден підписав нові санкції проти Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна