Штангіст Чумак, який виграв чемпіонат Європи в Москві: Росіяни нам не брати, вони вбивають наших солдатів

 

Штангіст Дмитро Чумак, який виграв чемпіонат Європи в Москві, не вважає росіян “братським народом”, оскільки російська армія вбиває українських солдатів на сході України.

Таку думку він висловив у інтерв’ю виданню “Трибуна”, яке опубліковане у вівторок, 20 квітня.

“Сім років триває війна. Мені справді цікаво, як пересічний громадянин Росії пояснює собі, де у простих людей так званих “ДНР” та “ЛНР” беруться запаси зброї і техніки. Здавалося б елементарні речі, а там говорять: “Хохлы сошли с ума, убивают друг друга”. На жаль, росіянам нічого не поясниш, бо вони не хочуть нічого чути і знати”, – каже Чумак.

“… Але мене також дуже розчаровує те, що українці багато пишуть нібито я розпалюю конфлікт між братськими народами. Який братський народ? Вони вбивають наших солдат. Зараз росіяни нам не братський народ. Якщо вони підуть з території України, пройде багато років і, можливо, тоді ми почнемо якось миритися. Всі хочуть примирення і це нормально. Але про яке розпалення конфлікту ви пишете, якщо ця країна вбиває наших людей”, – резюмував спортсмен.

Чумак – родом зі Скадовська Херсонської області. Він розповів також, що незадоволений своєю українською мовою та покращує її.

“Ми живемо в такий час, коли це стало потрібним. Українці ще й тут захотіли стати незалежними і це класно. Нас не дивує, що німці спілкуються німецькою, а поляки – польською. А тут українці захотіли говорити українською і Росія побачила в цьому мало не агресію, русофобію і так далі. Ми просто хочемо говорити своєю мовою. Нещодавно у нас вийшов закон про обслуговування українською. Це нормально. Тут не має ніякої русофобії.

Зі слів штангіста, він перейшов на українську в побуті, бо вважає її “соліднішою”.

“До якогось моменту я просто не розумів, що українська звучить більш офіційно. Останні декілька років відчув, що наша мова красивіша і солідніша. Тут не має ніякої русофобії. Чому поляки не спілкуються російською чи українською? Бо вони інша держава. Ми також інша держава і наша мова – українська. Всім бажаю побачити солідність в українській мові”, – резюмував Чумак.

Нагадаємо, в Москві в Палаці художньої гімнастики Ірини Вінер-Усманової відбувався чемпіонат Європи з важкої атлетики 2021 року (3-11 квітня).
Збірна України перемогла в загальному заліку нагород. В активі наших штангістів і штангісток – 4 золота, 1 срібло та 1 бронза, якщо рахувати “великі” медалі, та 10 перших місць, 3 других і 4 треті місця – якщо брати до уваги всі медалі, включно з ривком і поштовхом.
На другому місці – команда Болгарії (“великі” медалі – 3-3-1, всі медалі – 8-8-3). Треті місця посіли вірмени і грузини відповідно.
Серед чоловіків у ваговій категорії до 109 кг (олімпійській) тріумфатором на третій поспіль першості Європи став наш Дмитро Чумак. Він підняв у сумі 407 кг (ривок – 181, поштовх – 226) та випередив болгарина Христо Христова і росіянина Тимура Нанієва, на 1 і 6 кг відповідно.
На честь своєї перемоги в столиці країни-агресора 30-річний атлет зі Скадовська опублікував яскравий пост в інстаграмі, процитувавши слова пісні російської групи “Ленінград” та додавши фото палаючої Червоної площі:
“Вчера приснился сон прекрасный —
Москва сгорела целиком.
Пожар на площади на Красной,
И тлеет бывший избирком…”.

На змагання приїхали важкоатлети з 37 країн світу. Україну на цьому турнірі представили 10 жінок та 6 чоловіків.

Цей чемпіонат Європи з важкої атлетики є ліцензійним до Олімпійських ігор-2020, що відбудуться улітку 2021 року в Токіо. Але в команді України дві спортсменки – Ірина Деха та Анастасія Лисенко – ще торік достроково набрали відповідну суму балів й отримали ліцензії на участь в майбутніх Олімпіаді.

Читайте також:
Українського важкоатлета Торохтія позбавили золотої медалі Олімпіади за допінг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна