Одеська організація НСЖУ скасувала надання своїх посвідчень підприємцям й учасникові “русской весни”

 

Одеська обласна організація Національної спілки журналістів України скасувала рішення про прийом до НСЖУ дев’ятьох осіб, зокрема підприємців й учасника так званої “русской весни”.

Про це у вівторок, 20 квітня, інформує пресслужба НСЖУ.

“У регіональній організації спілки визнали, що через роботу в умовах карантинних обмежень вона не змогла провести детальне вивчення та обговорення всіх обставин, пов’язаних із кандидатами на вступ. Правління Одеської регіональної організації врахувало справедливі зауваження і 19 квітня скасувало своє рішення про прийом до НСЖУ дев’яти членів. Розгляд їхніх документів, відповідність умовам прийому рекомендовано розглянути Херсонській обласній організації НСЖУ з врахуванням згаданої суспільної дискусії”, – йдеться в повідомленні.

Національна спілка журналістів привітала таке рішення регіональної організації.

“Запевняємо, що діяльність найбільшої журналістської організації України завжди будуватиметься на засадах прозорості і відкритості до конструктивної критики. Водночас наголошуємо, що в діяльності обласних (регіональних) організацій під час прийому нових членів спілки важливо ретельно вивчати всі обставини, пов’язані з кандидатами, та дотримуватися засад колективного обговорення й ухвалення рішень”, – зазначили в пресслужбі спілки.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що Одеська обласна організація НСЖУ виписала посвідчення членів спілки стороннім особам.
Зокрема організація видала документи кільком підприємцям, а також адвокату Дмитрові  Кірющенку, якого у 2019 році затримували за ст. 255 Кримінального кодексу (створення злочинної організації), а в 2011-2012 роках притягали до відповідальності за корупцію та  ексміліцонеру Вікторові Текутєву, одіозному проросійському активісту, учаснику “російської весни”.

У відповідь на запит центрального офісу НСЖУ голова Одеської регіональної організації спілки Юрій Работін повідомив, що в березні 2021 року до нього звернулися дев’ять осіб із заявами про вступ до спілки.

Усі заявники мали постійне місце реєстрації в Херсонській області, а звернення до Одеської організації пояснили протиепідемічними заходами на території Херсонщини, через які начебто неможливо було провести засідання з прийому до лав НСЖУ.

Згідно з інформацією на сайті НСЖУ, її членами “можуть бути громадяни України та інших країн, які досягли 18 років та визнають Статут НСЖУ, Кодекс професійної журналістської етики, професійно займаються журналістикою не менше одного року, працюють на штатній або позаштатній основі у редакціях газет та журналів, телебачення та радіомовлення, інтернет-виданнях та інформаційних агентствах, у видавництвах та пресслужбах (у тому числі фотокореспонденти і художники засобів масової інформації) або є вільними журналістами; викладачі навчальних закладів та установ, що готують журналістські кадри; творчі працівники журналістських організацій, доробки яких заслуговують на увагу”.

Статус журналіста дозволяє безперешкодно відвідувати приміщення органів влади та їхні заходи, збирати інформацію в районах, де запроваджено карантинні обмеження, перебувати на засіданнях виборчих комісій під час виборів, отримати право на травматичну зброю, а також передбачає інші додаткові права.

Читайте також:
Рада підтримала посилення відповідальності за напади на журналістів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна