Стартував перший в Україні конкурс етноблогерів пам’яті героя Небесної сотні Олександра Капіноса

 

Триває прийом заявок на конкурс етноблогерів у межах відзнаки імені героя Небесної сотні Олександра Капіноса.
До участі запрошуються діти та підлітки віком від 7 до 17 років з усієї України.

Ідея цьогорічного конкурсу полягає в тому, щоб мотивувати дітей створювати контент на тему української традиційної культури у соціальній мережі Instagram. Таким чином популяризувати тему вивчення і збереження культурної спадщини українського народу – живих давніх традицій, звичаїв, обрядів, ремесел, народних танців та пісень, гри на народних інструментах.

“Чи можливо зацікавити дітей та підлітків досліджувати локальні традиції з інтересом? В умовах пандемії ми шукали способи, як зробити це в сучасному форматі. Ще років десять тому блогерство лиш починало з’являтися в Україні. А зараз навіть діти 7 років часто мають таке хобі або мріють спробувати. Тож, сподіваюся, конкурс етноблогерів зацікавить користувачів соцмереж, і ця тема зазвучить по-сучасному, сформує свою аудиторію та збільшить україномовне наповнення соцмереж”, – говорить Олена Котляр, кураторка відзнаки.

Відзнака імені Олександра Капіноса була заснована у 2018 році. Проєкт реалізується громадською організацією “Родина героїв Небесної сотні” у партнерстві з Національним меморіальним комплексом Героїв Небесної сотні – Музеєм Революції Гідності, Національним центром народної культури “Музей Івана Гончара” та мистецьким об’єднанням “Глечик”.

Олександр Капінос

Олександр Капінос – полеглий активіст Майдану, герой Небесної сотні, Герой України.
Мешкав у селі Дунаїв Кременецького району Тернопільської області. Навчався у Львівському лісотехнічному інституті. Голова громадської організації “Патріот Волині”.
У 2012 році брав участь в акціях протесту проти “мовного закону”, голодував упродовж 12 днів. Під час Революції Гідності 2013-2014 років входив до сотні “Волинська Січ”, мав псевдо “Кремінь”. Під час протистояння на Майдані в ніч із 18 на 19 лютого отримав поранення й помер у лікарні у віці 29 років.

“Що дуже важливо для нас, ми зможемо втілити одну із мрій та напрямів діяльності Сашка Капіноса – про те, щоб діти знали й любили традиції і звичаї українського народу”, – зауважує кураторка конкурсу Олена Котляр.

Усі, хто зареєструється на участь у конкурсі до 25 квітня, матимуть можливість зустрітися онлайн із відомими українськими TikTok- та Instagram-блогерами – Данилом Гайдамахою (@chornobroviy) та його друзями з ТікТок-реаліті ГАЛАС, дізнатися про їхній особистий досвід розвитку соцмережі й отримати дієві поради про те, як вести блог, щоб зацікавити читачів і зробити свої відео вірусними.

Переможцям організатори готують подарункисмартфони та майстер-клас із відеомонтажу.

Що робити для участі в конкурсі?

“Розпитайте у батьків, бабусь, дідусів, старших людей про те, як раніше святкували Різдво, Великдень та інші народні свята, як називався одяг, в який вбиралися, посуд, у якому готували та споживали їжу, які готували страви, про родинні реліквії, які передаються від покоління до покоління, старовинну дитячу гру, особливості побуту, народних ремесел і традиційних знань, діалекти мови і місцеві говірки, виконання народних ритуалів чи пісень”, – радять організатори.

Теми для етноблогу

• традиційні народні свята, обряди • народні ремесла • народні пісні, танці
• традиційні народні інструменти • традиційна інструментальна музика • традиційні страви
• атрибути традиційних свят • давні дитячі ігри, іграшки • давній одяг, елементи вбрання
• предмети побуту, господарювання
• стрілецькі, повстанські, рекрутські, солдатські пісні • давня архітектура і ландшафти • перекази, легенди, казки, приказки, загадки, замовляння
• старовинні, діалектні або рідкісні слова, терміни, фразеологізми
• давні родинні фото та фото села, містечка,
де народився учасник, його батьки, бабуся, дідусь

Подати заявку на конкурс потрібно до 30 травня, а надіслати звіт до 31 травня. Результати конкурсу будуть оголошені у період з 11-го по 20 червня 2021 року.

Умови участі у конкурсі – тут

Сторінка конкурсу в Instagram – тут

За детальною інформацією щодо конкурсу ви можете звернутися на пошту: [email protected] або приватним повідомленням на офіційні сторінку конкурсу https://www.instagram.com/vidznaka.kapinosa/ та
https://www.facebook.com/Vidznaka.Kapinos.Oleksandr

Читайте також:
В Україні заснували відзнаку для молодих науковців ім. Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна