Зеленський назвав дату переговорів про “кластери” щодо Донбасу

 

Президент України Володимир Зеленський вважає можливим проведення саміту лідерів “нормандської четвірки”, а також назвав дату, коли пройдуть переговори про “кластери” Донбасу.

Про це він заявив на брифінгу в Парижі в п’ятницю, 16 квітня, після переговорів з французьким колегою Еммануелем Макроном та канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, передає “Європейська правда”.

“Ми наближаємося до наступного засідання “нормандської четвірки”, я вважаю, що воно можливе. 19 квітня буде засідання радників, будуть обговорюватися кластери. Це те, про що ми говорили декілька місяців тому, що будуть зроблені кластери французькою та німецькою стороною, з українськими доповненнями. Всі чотири країни підготують додатки, з чим згодні, з чим не згодні. Це – покрокове виконання Мінських домовленостей. Радники будуть узгоджувати ці позиції”, – сказав Зеленський і додав, що “після засідання радників ми очікуємо чіткого дотримання режиму припинення вогню на Донбасі”.

Він повідомив, що зустріч у Єлисейському палаці складалася з двох частин, спочатку безпосередньо з Макроном, після підключилася у відеоформаті канцлер Німеччини Ангела Меркель. Зокрема, обговорювалося питання ситуації на Донбасі та режим припинення вогню, який діяв із кінця липня 2020 року.

“Але, на жаль, чесно скажу вам, десь із другої половини грудня 2020 року, а якщо зовсім точно, то з початку січня, ми побачили ускладнення ситуації на контактній лінії між нами і тимчасово окупованою територією України. На цій контактній лінії ми побачили збільшення пострілів. Про всі ці випадки я детально розповів Макрону, а потім Меркель, ми з ними говорили про це, ми бачимо загострення ситуації”, – наголосив Зеленський, пише “Інтерфакс-Україна”.

Він зазначив, що лише цього року вже загинули 30 українських військовослужбовців, і більшість із них полягли не через випадкові постріли, як стверджують представники РФ та бойовики.

“Більшість цих убивств були здійснені снайперським вогнем, снайперський вогонь був прицільним. Всі ці докази: фото, відео, в різному форматі… є і передані ОБСЄ”, – сказав Зеленський під час брифінгу.

Раніше українська влада заявила, що наша держава за жодних умов не може погодитись на пропозиції, висловлені заступником глави адміністрації президента РФ Дмитром Козаком після останньої відеоконференції радників лідерів країн “нормандської четвірки”, до якої належать Україна, Німеччина, Франція та Росія.

У березня 2021 року голова офісу президента Андрій Єрмак, що план мирного врегулювання на Донбасі, підготовлений Україною та західними партнерами, чекає, коли Росія або схвалить його, або заявить відкрито, що не хоче миру.

Представник України на консультаціях у “нормандському форматі” на рівні політичних радників пояснив, що йдеться про “дуже потужний крок”, запропонований Німеччиною і Францією. Як сподівається Єрмак, він буде “предметом потужного обговорення ” під час відеоконференції у “нормандському форматі”: створення так званих кластерів, які можуть “стати в разі узгодження основною для Дорожньої карти, яка закінчилася би встановленням миру на Донбасі, реінтеграцією окупованих територій і проведенням місцевих виборів”.

Читайте також:
Зеленський у Парижі запропонував Макронові підписати документ про підтримку членства України в ЄС

“Дії Зеленського можуть призвести до військової капітуляції Києва”: заява представників Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна