Єрмак розповів про новий мирний план для Донбасу. В Кремлі кажуть, що нічого не чули

 

План мирного врегулювання на Донбасі, підготовлений Україною та західними партнерами, чекає, коли Росія або схвалить його, або заявить відкрито, що не хоче миру.

Про це заявив голова офісу президента Андрій Єрмак під час онлайн-дискусії на тему “Конфлікт на Сході України: перспективи на 2021 рік”, організованої Німецьким товариством зовнішньої політики.

“Сьогодні на столі лежить конкретний план мирного врегулювання, запропонований Німеччиною і Францією, доопрацьований Україною, який, як ми вважаємо, відповідає духу “Мінська”, відповідає нормам міжнародного права… Підкреслюю, план мирний ― на столі… й ми дуже чекаємо на таку ж позицію з боку РФ”, – заявив Андрій Єрмак, якого цитує “Укрінформ”.

За його словами, якщо Росія не погоджується, “це означає, що вона не хоче припинення війни та настання миру на території Донбасу”.

Представник України на консультаціях у “нормандському форматі” на рівні політичних радників пояснив, що йдеться про “дуже потужний крок”, запропонований Німеччиною і Францією. Як сподівається Єрмак, він буде “предметом потужного обговорення за тиждень – два” під час відеоконференції у “нормандському форматі”: створення так званих кластерів, які можуть “стати в разі узгодження основною для Дорожньої карти, яка закінчилася би встановленням миру на Донбасі, реінтеграцією окупованих територій і проведенням місцевих виборів”.

Голова ОП назвав найбільшим на сьогодні досягненням у Мінському процесі багатомісячний режим припинення вогню. Хоча, за його словами, “на жаль, з елементами та фактами провокацій”, які критично збільшилися останніми місяцями. Україна втратила 11 своїх героїв, нагадав він, кілька десятків були поранені.

“Вважаємо, що міжнародні сигнали до РФ щодо необхідності збереження режиму (припинення вогню. ― Н.) є принциповою умовою для продовження всіх інших перемовин”, ― підкреслив Андрій Єрмак.

Водночас він зазначив, що українська сторона вважає, що контроль за режимом припинення вогню має бути суворішим, а ОБСЄ повинна взяти на себе більше повноважень і дещо розширити свій мандат для спостереження, “адже є всі передумови, щоб цей режим виконувався”.

Разом з тим, Кремлю не відомо про існування нового плану врегулювання ситуації на Донбасі, нібито запропонованого Францією і Німеччиною, заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков.

“Я не маю ніякої інформації про існування такого плану”, – сказав Пєсков журналістам у середу, 10 березня, відповідаючи на запитання, чи бачили такий план у Кремлі.

За словами заступника міністра закордонних справ РФ Андрія Руденка, він також вперше чує про нього.

“Який мирний план? Ми не знаємо нічого про мирний план, який запропонувала Франція і Німеччина. Перший раз чую”, – сказав Руденко, якого цитує ТАСС.

Читайте також:
“Якщо гора не йде до Магомета”: Зеленський зустрінеться з кожним лідером окремо, якщо “нормандський саміт” не відбудеться

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна