В умовах військової агресії космічна галузь є ключовим елементом нацбезпеки й оборони України, – Зеленський

 

Президент Володимир Зеленський вважає, що в умовах військової агресії космічна галузь – це ключовий елемент національної безпеки та оборони України.

Про це глава держави заявив у понеділок, 12 квітня, під час наради з питань розвитку космічної галузі України, яка відбулася в Національному центрі управління та випробувань космічних засобів, передає пресслужба офісу президента.

“Україна має відновити лідерство та статус провідної аерокосмічної держави”, – переконаний Зеленський.

Глава держави нагадав, що сьогодні світ відзначає 60-ту річницю першого польоту людини в космос, і привітав інженерів, конструкторів, учених, ветеранів та всіх причетних до цієї галузі з Днем працівників ракетно-космічної галузі України та Всесвітнім днем авіації та космонавтики.

“Наші вчені-конструктори відігравали ключову роль у реалізації радянської космічної програми, тож без зайвої скромності можемо сказати, що підкорення людством космосу було б неможливим і без України”, – наголосив він.

Віцепрем’єр-міністр України – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, зазначив, що в січні 2021 року уряд ухвалив концепцію загальнодержавної науково-технічної космічної програми, тож нині Державна космічна програма розроблена та скерована на погодження до відповідних відомств і міністерств.

Він сподівається, що найближчим часом процес погодження буде завершено, і програма буде затверджена урядом та спрямована до Верховної Ради.

В документ, зокрема, включили проєкти зі створення системи дистанційного зондування Землі з високим розрізненням, розроблення місячного модуля, низка наукових програм.

Перший віцепрезидент Національної академії наук України Володимир Горбулін заявив про високий рівень співпраці із США в аерокосмічній галузі.

“Ми вийшли з американцями на такий рівень співпраці, якого ніколи не було. Вони ніколи нікому не довіряли робити перший ступінь ракетоносія. Це визнання наших технологічних і технічних можливостей”, – зазначив він.

Горбулін також наголосив на необхідності надолуження тих втрат, які “сталися в галузі впродовж останніх десять років із низки причин”.

Читайте також:
Міністр оборони Таран зробив заяву у відповідь на “страшилки російських пропагандистів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна