“Поза межами здорового глузду”: прокурор САП Пономаренко втретє закрив справу “Роттердам+”, НАБУ протестує

 

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко втретє закрив справу щодо формули “Роттердам+” – формування ціни вугілля, яку пов’язують з олігархом Рінатом Ахметовим.

Про це 9 квітня повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро.

“Поза межами здорового глузду: сьогодні прокурор Пономаренко втретє (!) закрив справу “Роттердам+”. І це попри той факт, що попередні його рішення аналогічного змісту скасовувалися прокурором вищого рівня і судом, які погодилися з позицією детективів, що оцінку справі має надати суд”, – зазначили в НАБУ.

Бюро оголосило, що оскаржить і це рішення про закриття справи прокурору вищого рівня, а також знову звернеться до Генерального прокурора задля зміни старшого групи прокурорів (Пономаренка), який “вдається до будь-яких дій, аби запобігти скеруванню справи до Вищого антикорупційного суду”.

“З огляду на очевидну заангажованість і необ’єктивність прокурора, Національне бюро закликає Ірину Венедиктову розглянути це питання і замінити Віталія Пономаренка”, – сказано в повідомленні.

Сукупність зібраних доказів у провадженні, на переконання НАБУ, є достатньою для того, щоб суд визначив обґрунтованість звинувачень у завданні державним та громадським інтересам багатомільярдних збитків у зв’язку з прийняттям та застосуванням формули “Роттердам+”. Про це ж свідчать, на думку Бюро, в тому числі рішення про скасування постанов Пономаренка про закриття кримінального провадження у зв’язку з їх незаконністю та необґрунтованістю.

“Ми переконані, що вирішення долі «Роттердам+» поза межами судового процесу не відповідатиме законним інтересам суспільства і держави. Ця справа є однією з найбільш значущих для України, і про необхідність її завершення неодноразово заявляли найвищі посадовці. Тож надавати оцінку має саме суд у змагальному процесі”, – резюмували в НАБУ.

Читайте також:
ВАКС постановив поновити справу щодо “Роттердам+”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна