“Граючи м’язами”, Росія перевіряє реакцію Заходу і розраховує на дестабілізацію України зсередини

 

Роман Бурко
засновник і головний редактор міжнародної розвідувальної спільноти та сайту InformNapalm, вимушений переселенець з Криму

(FB)

Аналізуючи як прямі, так і приховані накопичення російських сил вздовж українського кордону та на окупованих територіях, поки що дотримуюсь думки, що ці заходи мають одразу декілька рівнів реалізації планів:

1-й рівень – публічна гра м’язами й психологічний тиск не стільки на Україну, скільки на Захід, перевірка реакції західної спільноти, яка дозволить приймати й корегувати подальші рішення щодо ескалації й масштабів бойових дій;

2-й рівень – підтягування сил і засобів, які у разі реалізації гібридних провокацій в ОРДЛО й відповідних політичних заяв Путіна про “необхідність захистити громадян РФ на Донбасі” будуть демонструвати загрозу відсікання тилів ООС і загрози удару по українських силах одразу з декількох напрямків.
Щоб окупувати й утримати нові міста України, у РФ не вистачить зараз сил. А от вирішити питання по буферних зонах, де масово протягом років роздавали російські паспорти, – це більш реально.

Враховуючи, що росіяни почали активніше скуповувати майно в прикордонних територіях ОРДЛО, не виключаю: вони розраховують, що певна частина території все ж таки буде відрізана і вже офіційно прийнята до складу РФ. Хоча остаточне рішення щодо цього ще не прийняте і буде залежати саме від успіхів чи провалу реалізації 2-го рівня.

Наскільки довго РФ готова тримати й підвищувати градус напруги – невідомо. Але поки що вбачаю в цьому й позитивні зміни для України, бо чим зухваліше й агресивніше веде себе РФ зараз, переходячи на дипломатичну істерику й загрозливі заяви, тим більше вона консолідує Захід для підтримки України. Будь-яка криза – це не тільки випробовування, а й вікно можливостей вийти із замкненого кола і перейти на нові рівні розвитку.

У будь-якому разі, в порівнянні з 2014-м роком зараз, у 2021-му, українська армія, та й західні партнери України, краще підготовлені до масштабної російської агресії та її різних гібридних проявів. Краще готова до війни і значна частина українського суспільства, яка вже 7 років постійно перебуває у стані війни та мобілізації власних зусиль.

Росія це також розуміє. І тому в першу чергу робить ставку на дестабілізацію України зсередини. Вона очікує саме зручного внутрішньополітичного кризового моменту в Україні, бо тільки гра м’язами на кордонах недостатня для реалізації планів агресора.

Читайте також:
“Не бійтеся, війни не буде”, – віцепрем’єр Резніков назвав дії РФ лише нагнітанням паніки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.