Насильної депортації росіян після деокупації Криму не буде, – Жовква

 

Після повернення тимчасово окупованого Росією Криму Україна не буде насильно депортувати громадян РФ, які незаконно прибули на півострів від початку окупації.

Про це  заявив заступник керівника офісу президента Ігор Жовква у інтерв’ю LB.ua, опублікованому в п’ятницю, 9 квітня.

“Ми точно не можемо порушувати права цих людей, як не можемо порушувати і міжнародні конвенції, які стосуються гуманітарного права. Насильної депортації бути не може. Якщо це відбудеться, нам світ скаже, що ми такі самі, як росіяни”, – сказав Жовква.

За його словами, є чимало тих, хто готовий повернутися до своїх будинків після звільнення півострова.

На думку заступника голови ОП, гуманітарним організаціям слід працювати більш активно щодо Криму.

“Місія Червоного Хреста отримала мандат на усю територію України. А зайти до Криму не може. Кажуть, Москва не дозволяє. Може, слід постійно порушувати це питання перед державами та домогтися того, щоб вас допустили на територію півострову?” – підкреслив Жовква.

Нагадаємо, на початку лютого очільник Мінреінтеграції України Олексій Резніков у відповідь на питання про те, що українська влада планує робити із понад 500 тис. громадян Росії, яких переселили до Криму для зміни етнічного складу півострова, заявив, що “точно не збирається порушувати чиї-небудь гуманітарні права”.

У вересні 2020 року на одному із засідань в ООН постійний представник України при ООН Сергій Кислиця назвав “величезною проблемою” демографічні зміни в Криму. Він переконаний, що Росія намагається витіснити з півострова все проукраїнське населення.

Керівник підконтрольного Росії управління статистики в Криму і Севастополі Ольга Балдіна раніше повідомляла, що кількість жителів анексованого Криму з 2014 року “зросла приблизно на 20 тисяч осіб”.

Читайте також:
У Криму повинні жити громадяни України, – секретар РНБО

“Рожеві озера – колючі дроти”: як десантники ЗСУ стережуть “нуль” на Кримському напрямку. ВЕЛИКИЙ РЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна