Військова сегрегація: ЗС РФ не допускають вихідців із Північного Кавказу до армійського вишколу

 

Військово-політичне керівництво Російської Федерації вирішило значно скоротити кількість вихідців із Північного Кавказу, які будуть проходити службу в армії.

Як інформує сайт Центру дослідження безпекового середовища “Прометей”, чимало фактів демонструють початок процесу сегрегації у Збройних силах Російської Федерації.

Аналітики вказують, що це пов’язане із нестатутними відносинами у російській армії на національному підґрунті. А також із внутрішніми проблемами в тих регіонах федерації, що мають осередки озброєного підпілля, яке періодично чинить диверсії проти органів й представників влади.

Інформацію про те, що Збройним силам РФ наказано максимально знизити кількість призовників з Чечні та Інгушетії дізналися із листа воєнкома Москви Віктора Шепілова, який надійшов у розпорядження журналістів.

У листі йдеться про намір “звести до мінімуму кількість вихідців з Північного Кавказу, покликаних за період весняного призову 2021 року до ЗС РФ”.

“Бажаною є повна відсутність представників вищевказаних народів”, – зазначено в документі.

Невідомо, чи мав на увазі автор листа тільки інгушів і чеченців (вайнахів), чи всі народи Північного Кавказу.

У Міністерстві оборони РФ, як і в керівництві Інгушетії, намагалися негайно спростувати новину.

Проте офіційна статистика свідчить про те, що Москва дійсно обмежує призов вайнахів до російського війська.

Читайте також:
В Росії заборонили чотири архівні відео про війну в Чечні

Падіння Росії може розпочатися із буремного Кавказу

Зокрема в Чечні проходить тільки осінній призов, під час якого в республіці РФ набирають всього пів тисячі людей для проходження строкової військової служби.

“Кількість призовників в Чечні оцінюють у понад 80 тисяч людей. В Інгушетії під час весняної призовної кампанії минулого року в армію пішли тільки 200 чоловік, водночас у республіці налічують близько 12 тисяч осіб призовного віку, які не пройшли військову службу. Аналогічна ситуація не лише із вайнахами, але й із народами Дагестану: аварцями, даргинцями, лезгинами, лакцями, табасаранами, кумика та ногайцями”, – зазначають аналітики.

У Кабардино-Балкарії та Північній Осетії щорічно потрапляють до ЗС РФ  до півтори тисячі людей.

Російські військові, опираючись на дані міністра оборони РФ Сергія Шойгу, пояснюють зниження кількості призовників переходом армії РФ на контрактну основу – торік кількість призовників знизилася до 225 тисяч, а контрактників навпаки зросла до 405 тисяч осіб.

“Однак частковий перехід російської армії на контрактну основу не пояснює незначну кількість призовників з Інгушетії і Чечні. Наприклад, сусідній з цими республіками Ставропольський край щорічно відправляє служити близько шести тисяч осіб – тобто в 12 разів більше, ніж Чечня”, – йдеться в матеріалі.

Джерела “Прометея” на Північному Кавказі стверджують, що

кількість призовників зворотно пропорційна до активності збройного підпілля.

“Часто статистику призову з Північного Кавказу пояснюють виключно нестатутними відносинами в армії. Мовляв, військовослужбовці-росіяни відчувають постійні приниження від представників кавказьких народів. Тобто, образ росіянина, а відтак і образ метрополії, десакралізується просто на очах у військових. Проте, це не вся правда. Активність збройного підпілля у північнокавказьких республіках зростає із заходу на схід: від Республіки Адигея до Дагестану. Західні республіки значно більш секуляризовані, зросійщені, точніше радянізовані, ніж Інгушетія, Чечня і Дагестан. У східній частині Північного Кавказу ефективний контроль над територіями здійснюється не так завдяки дієвості державних інститутів, як завдяки терору. Серед молоді Чечні, Інгушетії та Дагестану чи не найвищий в РФ запит на справедливість”, – інформує джерело центру.

Щороку цей запит лишається незадоволеним і за наявних умов Москва просто не наважується давати вайнахам і народам Дагестану військовий вишкіл.

“Хоча керівництво республік постійно повторює, що зі збройним підпіллям покінчено, але насправді всі розуміють, що ліквідований збройний спротив, але не ліквідована жодна з його причин”, – пояснює джерело “Прометея”.

Читайте також:
У Дагестані вибухнув танк 136 омсбр ЗС РФ, що брала участь в агресії проти України. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна