Падіння Росії може розпочатися із буремного Кавказу

 

Державне телебачення Росії ігнорує протести в Інгушетії, повідомляє радіостанція “Ехо Москви” з посиланням на дослідження аналітичної служби “Медіалогія”.

З моменту початку масових народних виступів республіці (4 жовтня) федеральні канали не повідомляли про них жодного разу, наголошують аналітики.

У Магасі, столиці Інгушетії, триває акція протесту через угоди про обмін територіями з Чечнею, — повідомляє “Радіо Свобода”.

Очільники Інгушетії і Чечні Юнус-Бек Євкуров і Рамзан Кадиров 26 вересня підписали договір про закріплення адміністративного кордону між регіонами. Документ передбачає обмін територіями, але багато людей в Інгушетії вважають, що йдеться про передачу земель Чечні без компенсації, адже майже 7% території відходить до сусідньої держави.

У неділю, 7 жовтня, на мітингу виступив колишній президент Інгушетії Руслан Аушев. Він заявив, що керівництво республіки зробило помилку, уклавши договір із Чечнею без попереднього широкого обговорення.

Мітинг відбувається поруч із будівлею телерадіокомпанії “Інгушетія”. Раніше тисячі протестувальників розташовувалися поблизу республіканського парламенту.

Незважаючи на те, що акція проходить одразу за парканом редакції телеканалу, місцеві журналісти мітинг ігнорують. Це викликає невдоволення у багатьох інгушів.

Ситуацію прокоментував російський опозиціонер Павло Шехтман. “Націоналізм в наш час — це одна з найсильніших емоцій, яка може рухати людьми. І вони настільки заплуталися у своїй кавказької політиці, що нарешті дострибалися до того, що розбудили націоналізм. І не десь, а саме на Кавказі”, — сказав він.

Опозиціонер вважає, що протести можуть стати початком “якихось складних процесів, тут може бути все, що завгодно”.

“Якщо ще додати наявність там озброєного підпілля, то зовсім весело. Якщо на Кавказі почнеться нестабільність, то всі законсервовані ваххабістські осередки відразу піднімуть голови, вони відразу відчують, що настав їхній час”, — наголосив Шетхман.

Протестні заходи узгоджені до 15 жовтня, але з одним обмеженням — у нічну пору вони мають припинятися.

Читайте також:
Мітинги в Росії: із тисячі затриманих за опір поліції притягують двох

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна