Активісти демонтували пам’ятник “першим комсомольцям” Херсонщини

 

У Херсоні за інціативою громадськості на виконання Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” демонтували пам’ятник першим комсомольцям Херсонщини.

Про це повідомив начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк.

“Як виявляється, на півдні України ще залишилися чимало пам’ятників та пам’ятних дошок і знаків на честь таких собі місцевих подій, пов’язаних зі встановленням та функціонування радянської, комуністичної влади. Звісно, що потрібно як місцевій владі, так і патріотичному середовищу звертати увагу на всі ці деталі, бо Закон має бути виконаний в повному обсязі”, – цитує Гуцалюка пресцентр УІНП.

Довідково:
Пам’ятник “Першим комсомольцям” звели в парку «”Херсонська фортеця” 1959 року. Спроєктували його архітектори Мойсеєнко, Кузьменко, Тарасов та скульптор Кравченко.
Монумент виконали у вигляді 22-метрового обеліску з сірого граніту, який стоїть на постаменті з червоного граніту. Довкола пам’ятника викладено плиткою територію, розбито клумбу. На постаменті було розміщено бронзове зображення комсомольського значка та чавунну дошку з написом “Першим комсомольцям від молоді Херсонщини”.
Присвятили спорудження монументу міфічним “першим комсомольцям” Херсонщини, які буцімто діяли на території нашої області у період 1917-1920 років. Дев’ятьох осіб нібито 1920 року було страчено білогвардійцями за підривну діяльність та підбурювання до повстання.

Як інформувала “Новинарня“, у січні 2021 року на Одещині демонтували останній пам’ятник Леніну.

Читайте також:
В УІНП пояснили, коли демонтують герб СРСР з “Батьківщини-матері”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна