“Повністю підтримуємо короля Абдаллу”: офіс президента стривожився подіями в Йорданії

 

Офіс президента України відреагував на “тривожні новини з Йорданії” й висловив підтримку королю Абдаллі.

Відповідне повідомлення опубліковане в неділю, 4 квітня, на сторінці ОП у фейсбуці.

“Тривожні новини з Йорданії. Повністю підтримуємо Короля Абдаллу. Впевнені, що він гарантує стабільність, безпеку та розвиток держави. З нетерпінням чекаємо на деталі подій та бажаємо народу Йорданії миру і процвітання”, – зазначається в повідомленні без підпису (вочевидь, ідеться про послання саме від офісу, а не від самого президента Володимира Зеленського).

Напередодні у Йорданії були затримані близько двох десятків високопосадовців, яких офіційні особи назвали “загрозою безпеці і стабільності”, пише Washington Post. Імовірно, їх підозрюють у підготовці заколоту, але офіційно суть звинувачень наразі не повідомляють.

Зокрема, колишній наслідний принц Йорданії Хамза бен Хусейн повідомив, що військові помістили його під домашній арешт, інформує BBC-Україна. Він передав ВВС відеозвернення, в якому називає те, що трапилося, частиною “кампанії йорданських військових з придушення інакомислення”.

На відеозаписі, який принц передав через свого адвоката, Хамза бен Хусейн звинувачує керівництво Йорданії в корумпованості і некомпетентності.

За словами Хамзи бен Хусейна, йому заборонили виходити на вулицю, а також відключили доступ до інтернету й телефонний зв’язок, обґрунтувавши це тим, що він робив критичні висловлювання на адресу влади та короля Йорданії Абдалли.

Самі військові до цього заперечили інформацію про домашній арешт колишнього принца, хоча визнавали, що наказали йому припинити “дії, що підривають безпеку і стабільність в країні”.

Водночас Хамза бен Хусейн наполягає, що не робив нічого протизаконного. “Не я винен у корупції, некомпетентності й управлінській кризі, які процвітають у нас в країні останні 15-20 років. І не я винен у браку довіри громадян до інститутів влади”, – заявив він.

Хамза бен Хусейн – старший син попереднього короля Йорданії Хусейна бен Талала. Очікувалося, що він стане новим королем – але на момент смерті батька принц був занадто молодий, у зв’язку з чим трон посів його зведений брат Абдалла. У 2004 році він позбавив Хамзу статусу наслідного принца.

Йорданія – ключовий партнер США у військовій операції, яку Вашингтон проводить у Сирії. США, Єгипет і Саудівська Аравія вже висловили підтримку королю Абдаллі, критика на адресу якого могла стати причиною арешту кронпринца.

Читайте також:
Україну вперше за 30 років відвідав начальник збройних сил Йорданії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна