У Харкові зафіксували випадок тропічної малярії. Померла 40-річна жінка

 

У Харкові зареєстрували випадок тропічної малярії, який виявився смертельним. Хворобу підтвердили у 40-річної жінки, яка повернулася з Танзанії.

Про це в понеділок, 29 березня, повідомив Харківський обласний лабораторний центр.

Зазначається, що 25 березня медики офіційно зареєстрували випадок малярії. Жінка 14 березня повернулася в Україну з Танзанії, де перебувала місяць. За цей же час вона встигла відвідати і Занзібар.

Відомо, що під час перебування за кордоном ознак малярії жінка не мала, однак відзначала укуси комарів. Індивідуальну хіміопрофілактику до виїзду і під час перебування в Танзанії вона не проводила.

За результатами епідрозслідування встановлено, що ознаки захворювання з’явилися у мешканки Харкова 19 березня. Зокрема, загальна слабкість, головний біль, підвищення температури тіла до 38,7 градуса.

За допомогою жінка звернулася через чотири дні, проте їй обстежили тільки на наявність COVID-19.

“24 березня хвора госпіталізована до закладу охорони здоров’я, де під час обстеження були виявлені збудники тропічної малярії. Незважаючи на проведені лікувальні заходи, хвора померла”, – йдеться в повідомленні.

Довідково:
Малярія – інфекційна хвороба, збудником якої є плазмодії малярії, що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів.
Хвороба найбільш поширена в країнах з тропічним кліматом й протікає із загальним нездужанням, нападами ознобу, підвищенням температури тіла, порушеннями різних органів та систем організму.

Нагадування від МОЗ:
“Якщо Ви плануєте з будь – якою метою відвідати країни з тропічним та субтропічним кліматом, де поширена малярія, Вам необхідно пройти курс профілактичного лікування (хіміопрофілактики). Препарат визначається лікарем з урахуванням ступеню поширеності малярії у кожній конкретній місцевості.
Профілактичних щеплень проти малярії не існує”.

Читайте також:
У Харкові зафіксували завізний випадок малярії, студента госпіталізували

У США офіційно дозволили лікувати COVID-19 препаратами проти малярії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна