Печерський райсуд заблокував доступ до 12 сайтів

 

Печерський районний суд міста Києва ухвалив рішення, яким наклав арешт на майнові права інтелектуальної власності доменних імен 12 видань, зокрема “Апострофа”, “Главкома”, “Голосу” та інших ЗМІ, і зобов’язав мобільних операторів та інтернет-провайдерів закрити доступ до сайтів цих ЗМІ.

Таке рішення ухвалила суддя Тетяна Ільєва 18 лютого, задовольнивши клопотання адвоката колишнього керівника “Спецтехноекспорту” Павла Барбула, повідомляє в п’ятницю, 26 березня, “Інститут масової інформації”.

Зазначається, що окремі провайдери та оператори вже заблокували доступ до їхніх сайтів. Блокування відбувається попри те, що 10 березня старший слідчий Печерського управління поліції Василь Поплавський зазначив безпідставність претензій Павла Барбула, який назвав опубліковану сайтами інформацію про нього “конфіденційною”.
Цього ж дня слідчий ухвалив рішення про закриття кримінальної справи у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

Проте 24 березня, незважаючи на закриття провадження, мобільний оператор “Лайфселл”, інтернет-провайдери Triolan та “Інформаційні технології” заблокували доступ читачів до “Апострофа”, “Главкома” та інших видань на всій території України.

Головний редактор “Главкома” Микола Підвезяний звернувся до операторів та провайдерів з вимогою терміново переглянути рішення і розблокувати сайт.

“10 березня 2021 року у зв’язку з відсутністю в діянні кримінального складу злочину провадження в справі № 120 201 0006 0003 326 від 4 грудня 2020 року було закрите відповідною постановою. На нашу думку, особи, які надіслали операторам мобільного зв’язку та провайдерам Ухвалу Печерського районного суду міста Києва від 18 лютого 2021 року, своїми діями ввели їх в оману. Інформаційне агентство “Главком” звертається до всіх зазначених вище операторів з вимогою розблокувати сайт https://glavcom.ua/ і припинити перешкоджання журналістській діяльності нашої редакції та інших ЗМІ”, – сказав Підвезяний.

“Судове рішення про блокування сайтів за вказівкою колишнього чиновника – це кричущий прецедент, який не має нічого спільного з дотриманням принципів свободи слова. Якщо так піде і далі, то будь-яке ЗМІ в нашій країні може бути закрите після клацання пальцем, на тій лише підставі, що його публікації не сподобалися людям з впливом”, – заявив головний редактор інтернет-видання “Апостроф” Денис Попович.

Медіаюрист ІМІ Алі Сафаров вважає, що рішення Печерського районного суду міста Києва про блокування доступу до 12 сайтів українських медіа є порушенням законодавства та становить суттєву загрозу свободі слова в Україні.

За словами Сафарова, “застосування запобіжних заходів у кримінальному провадженні чітко регламентується нормами Кримінального процесуального кодексу, адже кожного разу це втручання в права людини з боку держави, кожного разу це якісь обмеження”.

Тому, як зазначає медіаюрист, такі запобіжні заходи мають запроваджуватися виключно на законних підставах і за передбаченою законом процедурою.

“На жаль, останнім часом ми бачимо системне і масове порушення вимог законодавства з боку суддів – у вигляді блокування сайтів як заходу забезпечення шляхом “арешту майнових прав інтелектуальної власності”. Така процедура абсолютно не відповідає нормам Кримінального процесуального кодексу. Більшість таких рішень скасовуються, зокрема останнє рішення про блокування 426 сайтів було скасоване за декілька годин. Але через те, що суддів, які ухвалили явно неправосудне рішення, не притягають до відповідальності, така практика продовжується. Застосування таких санкцій судом без жодної законної підстави, з порушенням передбачених законом процедур становить суттєву загрозу свободі слова в Україні”, – зазначив Алі Сафаров.

Як інформувала “Новинарня“, 25 лютого стало відомо, що Голосіївський райсуд суд постановив заблокувати доступ до 426 сайтів, серед яких низка російських та українських засобів масової інформації, російське інформагентство РБК, блог-платформа LiveJournal та найбільший у світі майданчик для програмістів GitHub.

Читайте також:
Поліція закрила провадження щодо блокування понад 400 сайтів і почала службове розслідування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна