Зеленський підписав закон, що спрощує доступ до правосуддя жителям Криму

 

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про доступ до правосуддя громадян України, які проживають в анексованому Криму.

Про це повідомили в пресцентрі офісу президента у вівторок, 23 березня.

Йдеться про закон “Про внесення змін до статті 12 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо встановлення альтернативної підсудності справ, учасники яких проживають на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя” № 1319-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 4 березня 2021 року.

“Цей документ має на меті спрощення доступу до правосуддя для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Криму. Зокрема, закон дає можливість жителям окупованого півострова звертатися в будь-який суд Херсонської області для розгляду цивільної справи або клопотати про передачу справи в такий суд при розгляді в судах міста Києва. Це дозволить людям не витрачати час і кошти для участі в судовому засіданні в столиці”, – йдеться в повідомленні.

Водночас зазначається, що залишається чинною норма закону, згідно з якою цивільні справи, підсудні місцевим судам, розташованим в АР Крим і Севастополі, розглядаються судами міста Києва.

“Цей закон буде сприяти посиленню державного захисту прав громадян через спрощення доступу до правосуддя жителів тимчасово окупованій території Криму”, – зазначили в офісі президента України.

Нагадаємо, на засіданні 4 березня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який спрощує доступ до правосуддя громадянам, які проживають в анексованому Росією Криму.

Читайте також:
РНБО ухвалила Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна