Половина громадян України відмовляється вакцинуватись від COVID-19, – соціологія

 

Половина українців відмовиться від вакцинації проти COVID-19, якщо з’явиться така можливість.

Про це свідчать дані опитування, проведеного Українським інститутом майбутнього (UIF) за сприяння “Нью Імідж Маркетинг Груп” і опублікованого в понеділок, 22 березня.

Згідно з результатами опитування, кількість категорично негативно налаштованих до вакцинації зросла з 44% (в лютому) до 51%.

Кожен п’ятий громадянин, як і місяць тому, воліє відкласти питання вакцинації на пізніше

Частка тих, хто готовий зробити щеплення, але з обмовками, знизилася, порівняно з даними попереднього опитування: 15% респондентів вказали, що будуть дивитися на країну походження вакцини (минулого місяця таких було 18%), і 6% обов’язковою умовою назвали безкоштовність щеплення (було 9%).

Безумовно вакцинуватися готові лише 10% опитаних.

Також дослідження показало, що молодь менш серйозно ставитися до небезпеки коронавірусу.

Зокрема, 56% респондентів до 24 років не збираються вакцинуватися, тоді як серед людей старше 55 років таких 44%.

Водночас близько половини (44%) громадян не можуть відповісти, яка з вакцин викликає у них довіру. Порівняно частіше згадується американо-німецька Pfizer – 16% (18% минулого місяця). На другому місці – американська Moderna – 11% та з невеликою різницею російський “Спутник V” – 9% (12% минулого місяця).

Єдина наявна на сьогодні в Україні вакцина – індійського виробництва CoviShield – викликає довіру лише у 3% громадян.

Крім того, опитування продемонструвало, що мешканці України по-різному ставляться до вакцин різних виробників. Так, на Заході по 19% респондентів довіряють вакцинам від Pfizer та Moderna. На Півдні та Сході по 20% опитаних довіряють російській Sputnik V.

На запитання, що є коронавірус, 47% респондентів зазначили, що він є небезчинною хворобою (минулого місяця так вважав 41% опитаних). Також зменшилася кількість тих, хто вважає COVID-19 хоч і небезпечною хворобою, але небезпеку якої перебільшено, – 34% (раніше 37%).

Ще 12% (раніше 15%) українців вважають, що це звичайна хвороба, як грип та ГРВІ і її не треба виділяти серед інших. При цьому 4% (раніше 3%) не вірять в існування коронавірусу.

Опитування проводилось з 3 по 13 березня серед населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибіркова сукупність – 2,4 тис. респондентів. Метод опитування – особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Статистична похибка з ймовірністю 0,95 не перевищує 2,05%.

Читайте також:
Щеплення від коронавірусу: глава МОЗ розповів про відсоток “побічки”, термін вироблення та дієвість імунітету

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна