Польське Замостя призупинило відносини з Тернополем через стадіон імені Шухевича

 

Польське місто Замостя вирішило припинити співпрацю з Тернополем у європейському грантовому проєкті на майже 69 тисяч євро через перейменування міського стадіону на честь головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

Про це в середу, 10 березня, повідомив мер Замостя Анджей Внук в фейсбуці, опублікувавши відповідну заяву.

“Я поважаю право кожного народу на власне розуміння історії. Проте, я не можу пройти повз жорстокість війни і неповагу до беззахисних жертв польського народу”, – написав Внук.

Він заявив, що Замостя призупиняє всі відносини у сфері місцевого самоврядування з владою Тарнополя. Також не буде реалізований польсько-український проєкт під назвою “Спільна історія двох міст – Тернополя та Замостя”.

На цей проєкт Європейський Союз надав грант на 68,7 тис. євро. Він мав популяризувати історію міст і зміцнити польсько-українські відносини.

Однак мер Замостя зазначив, що “у нинішній ситуації така співпраця неможлива”.

Внук вважає, що поведінка депутатів Тернопільської міської ради суперечить заявам виконавчої влади – мера і апарату місцевого самоврядування – про спільну роботу по збереженню польської і української спадщини, розвитку міжнародного співробітництва та збереженню пам’яті про місто.

“Я вірю, що наші українські партнери зрозуміють, що будь-яка ініціатива з прославляння військових злочинців має наслідки. Будь-яка така ініціатива повинна враховувати почуття родин жертв та польського народу”, – заявив мер Замостя.

Нагадаємо, 5 березня Тернопільська міська рада перейменувала стадіон і присвоїла йому ім’я головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

Читайте також:
Посол Ізраїлю вимагає скасувати присвоєння стадіону в Тернополі імені Шухевича, МЗС України зреагувало

Ставлення до постатей Бандери і Шухевича українці мають формувати самі, – Дробович

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна