Зеленський фейковою цитатою Шевченка показав, як працює дезінформація

 

Президент Володимир Зеленський процитував Лесю Українку замість Тараса Шевченка, щоб показати як працює дезінформація.

Про це він сказав під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Культура, медіа, туризм” у вівторок, 9 березня.

“Символічно, що ми говоримо про дезінформацію саме 9 березня, у 208-й день народження Тараса Григоровича Шевченка. Наш великий поет та письменник колись сказав: “Ту брехню, що справдиться, всі правдою зовуть“. Я гадаю, ці слова великого українця заслуговують оплески… Дякую, особливо дякую тим, хто на мить засумнівався і згадав, що насправді це цитата Лесі Українки, а сьогодні не 208, а 207 років з дня народження Кобзаря”, — сказав Зеленський, якого цитує УНН.

Він заявив, що таким чином показав, як працює дезінформація.

“Маскуючись, вона виглядає достовірно, ховається в деталях, грає на емоціях, радіє, якщо у вас немає часу або бажання на роздуми та глибокий аналіз. На щастя, моя фраза не мала на меті посіяти якусь паніку… Проте зазвичай дезінформація переслідує страшні цілі”, — зауважив Зеленський.

Президент наголосив, що інформаційна війна – це не лише дезінформація чи брехня. Це також кіберзагрози: шкідливі коди, віруси, спам.

“Це штучно створені так звані лідери думки, яким з Іспанії краще видно, як жити в Україні. Це засоби масової дезінформації, які прикривають свободою слова диверсії за інструкціями агресора. Ми зробили й продовжуємо працювати, аби на цих каналах можна було побачити тільки телевізійну випробувальну таблицю. А в інтернеті, зокрема на YouTube, вони отримали довічний бан”, – цитує виступ Зеленського на форумі його пресслужба.

За словами Володимира Зеленського, подальші завдання держави та суспільства – “усвідомити всі загрози інформаційній безпеці та знайти шляхи для протидії їм”.

“Сьогодні Україна на передовій, зокрема й на передовій боротьби з пропагандою. В Організації Об’єднаних Націй я виступив з ініціативою створити в Україні Центр протидії дезінформації. Найближчим часом він розпочне свою роботу і в майбутньому має стати міжнародним хабом протидії дезінформації та пропаганді в усьому світі”, – сказав Зеленський.

Водночас він закликав до більш свідомого та критичного ставлення до інформації, яку отримуємо з різних джерел.

“Щоразу, коли ми беремо телефон, вмикаємо комп’ютер, планшет або телевізор, ми маємо вмикати критичне мислення. Відрізняти правду від брехні. Обходити стороною інформаційні звалища. Читати далі, ніж заголовок. Сумніватися. Це дуже важливо. Перевіряти будь-яку інформацію в декількох джерелах. Шукати першоджерело. Зберігати холодну голову”, – наголосив президент.

Зеленський також виступив за запровадження уроків медіаграмотності у шкільній програмі.

Як інформувала “Новинарня“, міністр культури Олександр Ткаченко анонсував створення в Україні Центру протидії дезінформації.

Читайте також:
Україна стала майданчиком для випробувань дезінформаційної зброї з боку РФ, – посол Британії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна