У центрі Флоренції відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку. ФОТО

 

Пам’ятник українському поету та художнику Тарасу Шевченку відкрили в італійському місті Флоренція, столиці регіону Тоскана.

Про це у вівторок, 9 березня, повідомив з Італії київський міський голова Віталій Кличко.

“Сьогодні, в день народження великого Кобзаря, відбулася символічна подія. У Флоренції (місті-побратимі Києва) ми відкрили пам’ятник видатному українському поету Тарасу Шевченку. Я вдячний нашим італійським друзям і особисто меру Флоренції Даріо Нарделлі за те, що ми втілили цей проєкт, над яким разом працювали кілька років. І тепер туристи з усіх куточків світу, що після пандемії продовжать відвідувати Флоренцію, бачитимуть тут і частину української історії та культури”, – ідеться в повідомленні Кличка в телеграмі.

Мер поширив фото і відео з відкриття пам’ятника – як видно, він був накритий державними прапорами Італії та України.

Монумент, що зображає молодого Шевченка, встановлений у центрі Флоренції, неподалік всесвітньовідомого кафедрального собору Санта-Марія дель Фйоре, у сквері перед бібліотекою делле Облате.

Автор пам’ятника – відомий український скульптор Олег Пінчук.

Статуя, виготовлена за кошти українських меценатів, стала подарунком Флоренції від міста Києва. Проєкт втілено в рамках культурного обміну: перед цим у 2015 році на Володимирській гірці встановили пам’ятник видатному італійському поету Данте Аліг’єрі, який народився у Флоренції (до 750-річчя від дня його народження).

Нагадаємо, в МЗС України заявили, що Тарас Шевченко – світовий рекордсмен за кількістю встановлених пам’ятників.

Читайте також:
У Португалії відкрили перший пам’ятник Тарасові Шевченку. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна