Офіс генпрокурора зібрав для Гааги інформацію про російські обстріли цивільних об’єктів на Донбасі

 

Заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов підписав інформаційне повідомлення до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду за фактами порушень міжнародного гуманітарного права з боку представників окупаційних адміністрацій РФ на території Луганської області.

Про це повідомили в пресслужбі офісу генерального прокурора у вівторок, 9 березня.

Зазначається, що звернення містить інформацію про факти систематичного застосування РФ та підконтрольними їй незаконними збройними формуваннями озброєння невибіркової дії, наслідки ураження яким непрогнозовані та здійснення обстрілів цивільних об’єктів.

“Йдеться про артилерійські обстріли лікарень, житлових будинків, об’єктів газо-, водо-, електропостачання, тобто тієї інфраструктури, що не використовується у військових цілях, а, отже, заборонені Женевською конвенцією 1949 року”, – йдеться в пресрелізі.

Мамедов наголосив, що органи прокуратури спільно з правозахисниками провели аналіз і зібрали доказову базу, яка доводить систематичність злочинних дій щодо жителів Луганської області та об’єктів цивільної інфраструктури.

“В обласних прокуратурах на Донбасі запроваджений реєстр постраждалих унаслідок збройного конфлікту, який дає змогу надати відповідну правову оцінку діям представників окупаційних адміністрацій, визначити обсяг збитків та відновити права жертв”, – розповів Мамедов.

У кримінальних провадження щодо злочинів, пов’язаних зі збройним конфліктом, встановлено понад 4,2 тисячі потерпілих, із яких понад 90% – саме фізичні особи.

328 цивільних дістали тілесні ушкодження, а 197 загинули унаслідок ворожих обстрілів

Повідомлення до МКС підготовила Луганська обласна прокуратура разом із Луганським обласним правозахисним центром “Альтернатива” та представниками Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, офісу генерального прокурора на основі моніторингових візитів правозахисників до зони збройного конфлікту, інтерв’ю з постраждалими та матеріалів кримінальних проваджень.

Загалом у повідомленні викладено інформацію про 34 факти невибіркових обстрілів. Наслідками таких дій із боку окупанта були численні ушкодження водогонів, гідротехнічних споруд, виробничих будівель та обладнання, перерви у водопостачанні та електроживленні у селищах Новотошківське, Вовчоярівка, Лоскутівка, Підлісне, Тошківка, Світличне, міст Гірське, Золоте та Попасна із загальною кількістю населення понад 40 тисяч.

Зазначається, що з 2014 року було встановлено понад 7 тис. пошкоджених та зруйнованих об’єктів інфраструктури Луганської області. Лише за останній рік задокументовано 655 обстрілів із тимчасово окупованої території Луганської області, внаслідок яких пошкоджено 22 об’єкти цивільної інфраструктури, поранено трьох цивільних громадян і один загинув.

Загалом до офісу прокурора МКС було направлено вже 16 інформаційних повідомлень про порушення міжнародного гуманітарного права в Криму та на Донбасі.

Читайте також:
ГУР зібрало для Гааги інформацію про російську бригаду розвідки, яка окупувала Севастополь

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна