Ткаченко каже, що фестиваль борщу і день смерті Сталіна – “це не тролінг, а співпадіння”

 

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляє, що проведення Фестивалю борщу 5 березня ніяк не пов’язане з річницею смерті Йосипа Сталіна.

Про це він написав у своєму телеграм-каналі в п’ятницю, 5 березня.

“Бачу пости в соцмережах, де пов’язали наш Фестиваль Борщу з річницею смерті Сталіна. Згадали навіть про акцію, що влаштували українські емігранти – власники ресторану “1203” у Вашингтоні в березні 1953-го року. Тоді до дня смерті Сталіна роздавали всім охочим безкоштовний борщ”, – зазначив Ткаченко.

“Скажу одразу, Фестиваль Борщу у день смерті Сталіна – то не тролінг. Звісно, ми знаємо про активності і спроби російських пропагандистів переписати історію і заявити, що борщ – це російська страва. Але обрана нами, як організаторами, дата жодним чином не пов’язана з річницею смерті диктатора. Таке от співпадіння”, – додав міністр культури.

Ткаченко наголосив, що культура – це м’яка сила, і Україні не потрібні будь-які річниці, щоб промотувати наші цінності.

“Ми намагаємося добитися, щоб “Культура приготування українського борщу” була внесена в перелік нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. І для цього влаштовуємо саме сьогодні Всеукраїнську онлайн-презентацію – промоційний захід в межах підготовки номінаційного досьє до ЮНЕСКО”, – написав Ткаченко.

Він нагадав, що трансляція заходу запланована на YouTube-каналі ГО “Інститут культури України” та на Фейбук-сторінці МКІП. А проводиться захід за участі голови організації і відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

“Сьогодні Україна готувала борщ. 25 регіонів, включно з Кримом та Донбасом, одночасно в одному місці. З кожного регіону – по представнику зі своїм рецептом. Рівень масштабу: це буде внесено до Книги рекордів України і стане у світі ще одним доказом, що борщ – український”, – написав на ФБ Євген Клопотенко.

“Сьогодні 25 регіонів зварили 25 різних борщів. З бичками, з калиною, з декільками видами бульйонів, з моченими яблуками, з материнкою, з домашніми в‘яленими томатами, з перваком і ще безліч всього. Я приготував 26-й борщ, всеукраїнський, до якого додав елементи зі всіх регіонів. Сьогоднішня подія – це демонстрація того, наскільки сакральним борщ є для українців. У нас його готують в кожному регіоні. Ми передаємо рецепти нащадкам, трансформуємо, використовуємо борщ, як спосіб самовираження. Таке можливо лише в Україні, тому ми маємо всі підстави стверджувати, що борщ – наша національна страва”, – резюмував шеф- кухар.

Читайте також:
Борщ з Антарктиди. Пам’яті загиблого кухаря української експедиції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна