Понад 35 тисяч життів: експерти назвали причини надлишкової смертності в Україні торік

 

Торік показник смертності в Україні став найвищим за річний показник останніх п’яти років.

Про це в четвер, 4 березня, інформує ВВС із посиланням на дані Державної служби статистики.

Минулого року в нашій країні померло на 35 тисяч більше людей, ніж у 2019 році (616 тис. та 581 тис. відповідно).

Найбільше зростання смертності припало на кілька місяців осені-зими, коли в Україні був найбільший спалах пандемії.

Якщо в середньому з 2015-го по 2019 роки у вересні в Україні помирали 42 тисячі людей, то у 2020 році ця цифра зросла на 15% і становила вже 48 тисяч.

У жовтні і листопаді минулого року рівень смертності також зростав, а у грудні досягнув піку, коли за місяць померло на 17 тисяч більше людей, ніж у середньому за п’ять попередніх років.

У деяких регіонах у грудні смертність перевищила показники останніх п’яти років у 3-4 рази – у Київській, Дніпропетровській, Тернопільській областях.

У 2020 році від коронавірусу в Україні офіційно померло 18 тисяч людей.

“Ці люди були би живі, якби не COVID-19”, – говорив про коронавірусну статистику міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Журналісти ВВС спробували з’ясовувати, чи справді від наслідків коронавірусу померли лише 18 тисяч громадян України та причини такої високої надлишкової смертності у 35 тисяч.

Зазвичай вчені пояснюють надлишкову смертність частково недостатньо точним підрахунком статистики COVID-19, частково – впливом пандемії на перевантаженість лікарів та медзакладів або іншими факторами.

Згідно зі статистикою, COVID-19 далеко не в лідерах причин смертності українців. У 2020 році, як і у попередні роки, люди в Україні найчастіше помирали від серцево-судинних захворювань (інфаркти й інсульти), від онкологічних захворювань та нещасних випадків.

Соціолог Андрій Косецький, що займається аналізом даних, стверджує, що переважна більшість надлишкових смертей спричинила панlемія.

“У гіпотезу, що люди в Україні восени масово почали помирати від інших хвороб, я не вірю. Вважаю, що переважна більшість надлишкових смертей – від коронавірусу”, – зазначив він.

За словами Косецького, в Україні тренд зростання загальної смертності повторює загальний європейський.

Прикметно, багато країн Європи у 2020 році мали вищий показник надлишкової смертності. В сусідніх із Україною державах восени 2020 року надлишкова смертність перевищувала очікувану на 60%, а подекуди і на 100%.

Заступник директора Інституту проблем математичних машин та систем НАН Ігор Бровченко вважає, що в Україні половина смертей від COVID-19 взагалі не виявлена.

Науковець очолює робочу групу з математичного моделювання розвитку епідемії в Україні, яка вже багато місяців аналізує коронавірусну статистику в Україні.

“Офіційну статистику щодо смертності потрібно множити на два-три… Не всі люди, які захворіли, повідомляють про це і роблять тестування. Тому вони не потрапляють у статистику смертей від COVID-19. Особливо це стосується сільської місцевості: старі люди чимось хворіють, помирають, і ніхто їм не робить тестування”, – розповів Бровченко в інтерв’ю Deutsche Welle.

Кількість смертей, пов’язаних із наслідками від коронавірусу, у 2020 році може сягати 40-60 тисяч, йдеться в останньому звіті науковців НАН. Це в кілька разів більше, ніж показує офіційна статистика.

Очільник МОЗ Максим Степанов і головний санлікар Віктор Ляшко неодноразово запевняли, що з офіційною коронавірусна статистика адекватна. Мовляв, жодного приховування інформації бути не може.

Сімейний лікар Тарас Жиравецький вважає, що до такого зростання смертності в Україні призвели прямі і непрямі наслідки пандемії.

Адже коронавірус призвів до величезних змін у системі охорони здоров’я України – під цю хворобу віддавали цілі відділення лікарень, а інші хвороби просто відходили на другий план.

“Надати допомогу людям з іншими хворобами, які нікуди не ділися, і займають в Україні перші місця по смертності, було проблемно. Пацієнтам допомагали за принципом “за можливості”, – говорить лікар.

“Якщо всю увагу, сили та ресурси спрямовувати на коронавірус – неодмінно погіршиться ситуація з іншими хворобами. Що зараз і спостерігається”, – зазначає лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

Він каже, що на причини високої смертності вплинули карантинні обмеження, відмова від планових госпіталізацій, відтермінування планових операцій, зменшення кількості медичного персоналу, який забрали на роботу з COVID-19.

Дубровський вважає, що залякане коронавірусом населення до медичної допомоги ставиться так: “Краще посидіти та перетерпіти вдома, ніж їхати в лікарню, де ще заразять”. А це призводить до пізніх госпіталізацій і запущених хвороб.

На початку березня 2021 року в Україні зафіксували зростання смертності від COVID-19. За офіційними даними, від коронавірусу з часу початку пандемії в Україні померла 26 591 людина.

Читайте також:
В Україні оновили карантинні зони: три області “червоні”, Київ – “жовтий”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна