150-те засідання ТКГ: РФ має взяти на себе політичну відповідальність за виконання рішень “Норманді”

 

Російська Федерація має взяти на себе політичну відповідальність за реалізацію рішень “Нормандського формату”.

Про це заявила українська делегації для участі у Тристоронній контактній групі у фейсбуці у вівторок, 2 березня.

2 березня відбулося чергове 150-те засідання ТКГ у робочих підгрупах.

Засідання Робочої групи з політичних питань мало на меті продовжити розгляд “Плану спільних кроків”, взятого українською стороною  за основу для подальшого виконання домовленостей, досягнутих у Нормандському та Мінських форматах, зокрема перенесення термінів його виконання.

“Представники нашої делегації вкотре підкреслили, що основою врегулювання є чітке виконання спільних рішень, ухвалених у рамках роботи обох форматів і ТКГ, які мають необхідні механізми і для встановлення всеосяжного режиму припинення вогню, і для врегулювання гуманітарної та економічної ситуації на окупованих територіях, що надалі стануть основою для реалізації політичної частини угод”, – йдеться у повідомленні.

Водночас українські делегати відзначили, що для цього має бути виконана головна умова – російська сторона має взяти на себе повну політичну відповідальність за домовленості, які уклало її керівництво на вищому міжнародному рівні.

“Натомість, вони ухиляються від визнання такої відповідальності і продовжують наполягати, що РФ є лише посередником у конфлікті на рівні з ФРН, Францією та ОБСЄ”, – наголосили в УкрТКГ.

У ТКГ вважають, що російська делегація намагається підпорядкувати всі питання (гуманітарні, безпекові, економічні) своїй політичній меті – примусити Україну та ОБСЄ вести прямі перемовини з представниками квазідержавних маріонеткових утворень як з повноважними представниками однієї зі сторін конфлікту.

“Українська сторона розцінює такі заяви як прояв неповаги до держав-учасниць “Нормандського формату” та міжнародних організацій, залучених у розв’язанні конфлікту, і як намір досягнути власних політичних цілей шляхом порушення відповідних міжнародних домовленостей”, – заявили у Тристоронній контактній групі.

Читайте також:
Гармаш: У політгрупі ТКГ нав’язували план ОРДЛО в порушення “Мінська”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.