Справа “Ізоляції”: поліція оголосила підозру ще трьом бойовикам-тюремникам

 

Трьом бойовикам, так званим “працівникам” в’язниці “Ізоляція”, що в окупованому Донецьку, оголосили заочну підозру.

Про це повідомив у понеділок, 1 березня, відділ комунікації поліції Донецької області.

“Поліцейські оголосили заочну підозру працівникам терористичного “МГБ ДНР”: “оперуповноваженому” та двом конвоїрам в’язниці “Ізоляція”. Фігуранти незаконно позбавляли цивільних громадян волі та катували”, — повідомили правоохоронці.

Так, поліція встановила особи двох охоронців катівні. Ними виявилися 40-річний мешканець Бахмута та 41-річний житель міста Макіївка, які на початку 2016 року увійшли до складу незаконного воєнізованого формування “МГБ ДНР” та отримали посади конвоїрів.

За даними поліції, тюремники причетні не тільки до катувань в’язнів, але й їх трудової експлуатації. Полонених силою примушували до виконання різних робіт.

Поліцейські також зібрали докази відносно 40-річного мешканця Донецька, який в 2015 році був призначений на посаду оперуповноваженого “МГБ ДНР”. З метою конспірації під час злочинної діяльності він використовував вигадане ім’я.

Повідомляється, що до завдань бойовика входило виявлення та затримання проукраїнські налаштованих цивільних громадян, а також проведення їх допитів. Інформацію фігурант “вибивав” із застосуванням фізичного та психологічного насильства до потерпілих, змушуючи їх “зізнатися у шпигунстві” тощо. Надалі полонених поміщали до катівні “Ізоляція”.

За даними правоохоронців, наразі встановлено 11 потерпілих, які постраждали від злочинних дій підозрюваних. Один із затриманих бойовиком в’язнів провів під тортурами рік.

“Підозрювані заочно притягуються до відповідальності за ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній організації), ч. 1 ст. 260 (участь у складі не передбаченого законами України воєнізованого формування), ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, жорстоке поводження з цивільним населенням), ч. 2 ст. 149 (одержання та переховування людини з метою експлуатації) Кримінального кодексу України”, — інформують в поліції.

Довідково:
Майже вісім гектарів площі, яка була орендована Міжнародним БФ “Ізоляція” та комерційними підприємствами, згодом було перетворено на секретну в’язницю “Міністерства державної безпеки ДНР”.
Відтоді виставкові простори, лабораторія цифрового виробництва, бібліотека та лекторії фонду використовуються як таємна в’язниця, існування якої не підтверджується ватажками “ДНР” і тому доступ до її приміщень залишається закритим для міжнародних гуманітарних та правозахисних місій.

Як інформувала “Новинарня“, у жовтні 2020 року силовики оголосили підозру ватажку “ДНР” Лягіну, який керував захопленням фонду “Ізоляція” в Донецьку.
Також у жовтні 2020-го заочно повідомили про підозру й керівнику підпільної в’язниці “Ізоляція”.

Читайте також:
Суд продовжив арешт експолоненому Бражнікову, якого підозрюють в катуванні українців у “Ізоляції”

“Заземлення” в Соледарі: фонд “Ізоляція” повертається на Донбас

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна