Силовики оголосили підозру ватажку “ДНР” Лягіну, який керував захопленням фонду “Ізоляція” в Донецьку

 

Офіс генерального прокурора звітує, що оголосив підозру та в розшук ватажка одного із незаконних збройних формувань Романа Лягіна, який 9 червня 2014 року керував захопленням колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку, де розташовувався фонд “Ізоляція.Платформа культурних ініціатив”.

Громадянину України оголошено про про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, повідомили у відомстві.

“9 червня 2014 року підозрюваний, діючи за попередньою змовою групою осіб із підпорядкованими йому бойовиками, озброєними вогнепальною зброєю, прибув на територію колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку та організував захоплення без воєнної необхідності майна юридичних і фізичних осіб“, – йдеться у повідомленні.

Внаслідок таких дій власникам майна заподіяно значну матеріальну шкоду.

У подальшому в частині захоплених приміщень бойовики облаштували так звану “в’язницю Ізоляція”, у якій утримують та катують захоплених у полон українських військовослужбовців та осіб із числа цивільного населення.

За даними слідства, підозрюваний також жорстоко поводився із військовополоненими та цивільним населенням.

“Наразі судом надано дозвіл на затримання підозрюваного з метою приводу до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою”, – додали у відомстві.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням Служби безпеки України.

Як відомо з відкритих джерел, Роман Лягін був відповідальним за проведення референдуму щодо створення сепаратистської республіки в Донецькій області. У червні того ж року він керував захопленням території заводу “Ізоляція” в Донецьку.

Майже вісім гектарів площі, яка була орендована Міжнародним БФ “Ізоляція” та комерційними підприємствами, згодом було перетворено на секретну в’язницю “Міністерства Державної Безпеки ДНР”.

Відтоді виставкові простори, лабораторія цифрового виробництва, бібліотека та лекторії фонду використовуються як таємна в’язниця, існування якої не підтверджується ватажками “ДНР” і тому доступ до її приміщень залишається закритим для міжнародних гуманітарних та правозахисних місій.

Читайте також:
“Заземлення” в Соледарі: фонд “Ізоляція” повертається на Донбас

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна