Окупанти не пропустили зі Щастя на свій бік 11 вантажівок із гуманітарним вантажем ООН

доповнено

Російські окупанти 26 лютого не пропустили гуманітарний конвой від Управління координації гуманітарних питань ООН через новий контрольний пункт в’їзду-виїзду “Щастя” в Луганській області, що залишається заблокованим з боку ОРЛО.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в ранковому зведенні пресцентру штабу ОС 27 лютого.

“…Вчора підтвердилися побоювання щодо перешкоджання представниками збройних формувань РФ перетину КПВВ. Так, на КПВВ “Щастя”, незважаючи на складну соціальну та гуманітарну ситуацію, в якій знаходяться прості мешканці тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, представники ЗФ не пропустили гуманітарний вантаж ООН вагою приблизно 136 тонн (11 вантажівок). Він був призначений для закладів освіти, медичних закладів та для соціально незахищених громадян”, – розповіла речниця командування операції Об’єднаних сил Ярослава Зоріна.

“На даний час вживаються заходи щодо повторної доставки вантажу на тимчасово окуповану територію України”, – додала вона.

У пресслужбі української делегації в ТКГ додали, що запит на перетин КПВВ від Управління координації гуманітарних питань ООН надійшов до СЦКК 24 лютого. Після опрацювання порушеного питання 25 лютого СЦКК направило представникам УКГП ООН письмові гарантії безпеки та погодження перетину КПВВ “Щастя”. О 09:40 26 лютого транспортні засоби з гуманітарним вантажем для ОРЛО з представниками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців UNHCR (УВКБ ООН) прибули на КПВВ. Однак о 13:50 російська сторона надала інформацію, згідно з якою вона відмовила в отриманні гуманітарного вантажу.
Представники ООН відтак відправили конвой у Сєвєродонецьк.

Основа заверненого вантажу – гігієнічні набори для шкіл та закладів охорони здоров’я, що мають особливе значення в умовах коронавірусної епідемії.

Українська сторона в ТКГ заявила: “Обстріл населених пунктів, блокування гуманітарних конвоїв, обстріли об’єктів інфраструктури для створення гуманітарної катастрофи, посилення обстрілів позицій ЗСУ, до яких вдаються окупаційні сили останнім часом, свідчать про намагання їх керівництва штучно ускладнити обстановку на лінії фронту та використати це ускладнення для політичних спекуляцій”.

Українська сторона ТКГ направила відповідні ноти до СММ ОБСЄ та має намір поставити це питання на обговорення під час наступного засідання ТКГ, яке очікується 3 березня.

У зведенні ООС вказано, що минулої доби окупанти здійснювали пропуск лише через два КПВВ, Так, через контрольний пункт входу-виходу “Станиця Луганська” на тимчасово окуповану територію України прослідувала 881 особа, на підконтрольну Україні територію прибуло 547 осіб. Через КПВВ “Новотроїцьке” – 80 і 64 особи відповідно.

Нагадаємо, нові КПВВ “Щастя” і “Золоте” з українського боку на Луганщині були відкриті 10 листопада 2020 року, однак сепаратисти ОРЛО з самого початку не забезпечили їхню роботу зі своєї сторони, тож ці нові КПВВ як пункти пропуску фактично не діють. Бойовики загалом блокують роботу п’яти КПВВ на лінії розмежування.

Читайте також:
ООС: 14 обстрілів за добу, поранені 11 (!) українських військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна