Політв’язня Яцкіна в “Лефортово” протримали годину на 14-градусному морозі, бо одягав футболку з українською символікою, – омбудсмен

 

Політичного в’язня Івана Яцкіна, який наразі утримується у московському СІЗО “Лефортово”, тримали годину на 14-градусному морозі без належного сезонного одягу через те, що він напередодні одягнув футболку із українською символікою.

Про це йшлося під час зустрічі Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової з адвокатом Миколою Полозовим у четвер, 25 лютого.

Полозов розповів про грубе порушення прав його підзахисного громадянина України Івана Яцкіна, який наразі утримується у московському СІЗО.

“Днями працівники згаданої установи тримали громадянина України близько години на морозі -14 градусів без сезонного одягу та взуття, через те, що керівництво установи його не видало нашому співгромадянину. Це завдало шкоди його здоров’ю. Адвокат припускає, що це може бути обмороження нижніх кінцівок, але точно можна буде сказати лише після обстеження лікарем”, – повідомила Денисова у ФБ.

Слідчим і керівництвом проігнорована потреба в екстреному медичному обстеженні.

“Таку реакцію працівників СІЗО «Лефортово» викликало те, що Іван Яцків напередодні одягнув футболку з українською символікою”, – додала омбудсмен.

Денисова також нагадала, що такі дії прирівнюються до катувань та нелюдського поводження і порушують статтю 17 Мінімальних стандартних правил поводження із в’язнями, а також статті 2,3 Європейської конвенції з прав людини.

“Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити відповідні заходи реагування з поновлення прав Івана Яцкіна та невідкладно надати в повному обсязі екстрену медичну допомогу”, – підсумувала Денисова.

Нагадаємо, що в Росії Яцкіна обвинувачують у державній зраді (ст. 275 КК РФ).
За версією слідства, Яцкін “передав працівникам СБУ відомості, що становлять державну таємницю Російської Федерації, про співробітників МВС Росії в Криму”.

Уродженець села Войкове Первомайського району АРК Іван Яцкін був затриманий восени 2019 року, наприкінці грудня його вивезли до Москви і продовжують утримувати в СІЗО “Лефортово”.

Читайте також:
Українського консула не пустили в СІЗО “Лефортово” до кримського політв’язня Кашука

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна