Українського консула не пустили в СІЗО “Лефортово” до кримського політв’язня Кашука

 

Адміністрація СІЗО “Лефортово” в Москві відмовила українському консулу у відвіданні політв’язня Дениса Кашука, оскільки вважає бранця громадянином Росії.

Про це виданню ZMINA повідомила мати Катерина Кашук з посиланням на заступницю міністра закордонних справ України Еміне Джеппар.

“Таку відповідь з Лефортова надіслали три тижні тому. Я б дуже хотіла, щоб український консул домігся зустрічі з Денисом”, – сказала мати політв’язня.

Катерина Кашук закликала українських вищих посадовців надіслати листівки в місця позбавлення волі, де РФ незаконно утримує українських бранців. За її словами, це змінювало ставлення у в’язниці до політв’язнів і було для них додатковим захистом.

“Мені Микола Карпюк розповів, як колишній президент Петро Порошенко та ексміністр закордонних справ Павло Клімкін надіслали йому листівки до Нового року. Хоч ця листівка прийшла із запізненням, все одно навіть співкамерники бути такі здивовані: “Як це так? Тобі сам президент написав?” – розповіла Катерина Кашук.

Як відомо, підконтрольний Росії “Армянський міський суд” у Криму в квітні 2020 року засудив сімферопольця Дениса Кашука до трьох років і восьми місяців колонії загального режиму.
“Суд” визнав винним чоловіка за статтями 222, 222.1 (незаконне придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів) та 226.1 (незаконне придбання вибухових речовин) Кримінального кодексу Росії.

Співробітники ФСБ РФ затримали Дениса Кашука в Сімферополі 17 грудня 2019 року, коли той прямував на роботу в рекламне агентство. 20 грудня “Київський районний суд Сімферополя” заарештував Кашука.

За інформацією видання “Ґрати”, чоловік визнав провину й уклав угоду зі слідством, його справа розглядалася під час одного засідання в особливому порядку – без дослідження доказів.

У своїх свідченнях Кашук розповідав, що навесні 2016 року він звернувся до паспортного столу Дніпровського району Херсона для отримання українського паспорта. Там його запросили на співбесіду зі співробітником українських спецслужб, під час якого з’ясувалося, що рекламне агентство, де працює Кашук, виконувало кілька підрядів для російських органів влади в Криму. Людина, яка начебто проводила співбесіду, назвала це “співпрацею з окупаційним режимом” і запропонувала “виправитися” – надавати необхідну інформацію. Кашук стверджує, що був змушений погодитися.

За даними “Ґрат”, як свідчив засуджений, у листопаді 2017 року в Херсоні співробітник СБУ вручив йому літературу про різні вибухові речовини та типи вибухівки. Після цього з мішком на голові його вивезли на полігон, де він тренувався стріляти з пістолета Макарова та карабіна “Сайга”. Там же йому показали кілька видів вибухівки та детонаторів і навчили, як зібрати їх у вибуховий пристрій.

Того ж дня Кашук повернувся через пункт пропуску “Каланчак” до Криму. Перед переходом адмінкордону той самий співробітник ГУР МОУ вручив йому пластиковий пакет з рідкою вибухівкою і детонаторами, захованими в пральному порошку. За порадою співробітника СБУ далі він переклав вибухівку і детонатори в інші тари і заховав їх у схованках. 18 грудня співробітники ФСБ РФ вилучили вибухову речовину і детонатори зі схову в селищі Аграрне.

У суді під час арешту Кашук розповів матері, що погодився з обвинуваченням і відмовився від незалежних адвокатів, щоб захистити від можливих переслідувань своїх рідних.

Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження щодо Кашука за статтею про незаконне позбавлення волі.

У вересні 2020 року адвокат Ільнур Шарапов заявив, що Дениса Кашука перевезли в московське СІЗО “Лефортово”.

Читайте також:
В окупованому Криму силовики РФ затримали сімферопольця за “зберігання зброї”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна