Україна і Польща просять Байдена не допустити завершення будівництва “Північного потоку-2”

 

Глави МЗС України та Польщі спільно звернулися до президента США Джо Байдена із закликом використовувати всі засоби, щоб не допустити завершення будівництва газопроводу “Північний потік-2”.

Дмитро Кулеба і Збігнєв Рау відзначають, що Польща та Україна давно попереджали про небезпеку, пов’язану з будівництвом “Північного потоку-2”, повідомляє в понеділок, 22 лютого, Politico.

Говорячи про підтримку проєкту Німеччиною, вони відзначили, що поважають право Берліна висловлювати свою точку зору.

“Але ми також твердо переконані в тому, що такого роду проєкти не можна розглядати вузько через призму двосторонніх відносин, а слід використовувати підхід ширшої перспективи, враховуючи інтереси та безпеку Європи в цілому”, – вважають Кулеба і Рау.

“Захід, очолюваний Сполученими Штатами, не може дозволити собі відступити перед обличчям шантажу, який суперечить всьому, за що ми виступаємо”, – резюмували міністри.

“Наші заклики до пильності та сміливості були почуті в Конгресі США, який наполягав на вжитті заходів, спрямованих на те, щоб зупинити цей небезпечний, роз’єднуючий проект. Ми закликаємо президента США Джо Байдена використовувати всі наявні в його розпорядженні засоби, щоб не допустити завершення проекту”, – заявили дипломати.

Міністри підкреслили, що слід відкинути твердження, що “Північний потік-2” став “занадто великим, щоб зазнати невдачі”. Вони застерегли від добудови проекту.

“Якщо проект виявиться успішним, Росія може спробувати переконати українську громадськість у тому, що заходу байдужі його власні принципи і, нарешті, безпека і процвітання України”, – зазначили глави дипломатії двох країн.

Як повідомлялося, США докладають послідовних зусиль для блокування російського проєкту газопроводу «Північний потік-2». У Вашингтоні, зокрема, наголошують, що цей газогін переслідує геополітичні цілі Кремля та серйозно загрожує енергетичній безпеці Європи.

Як відомо, 16 липня 2020 року США рекомендували компаніям-інвесторам переглянути питання про участь у проєкті з будівництва газопроводу “Північний потік-2”.
Держсекретар Майк Помпео заявив, що Держдепартамент планує запровадити нові санкції проти компаній-інвесторів Nord Stream 2.

Прокладка газопроводу “Північний потік-2” була зупинена в грудні 2020 року, коли компанія з прокладання труб Allseas припинила свою діяльність через санкції США, націлені на компанії, що надають судна для прокладки труб Nord Stream 2.
Санкції США скеровані саме на більш передові судна, що використовують технологію самопозиціонування і не потребують використання якорів.

Читайте також:
Німеччина продовжила дозвіл на будівництво “Північного потоку-2”

Перемога України: “Північний потік-2” перетворився на найдорожчий недобуд РФ, – Зеркаль

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна