Російські маневри на окупованій Луганщині: чому зник мобільний зв’язок

 

Дмитро Снєгирьов
громадський активіст, експерт, голова ГІ “Права справа”, переселенець із Луганщини

До окупованого Луганська з території Російської Федерації зайшла колона важкої техніки. Під час її пересування в низці районів Луганської області повністю зник стільниковий зв’язок.

За інформацією місцевих джерел аналітичного відділу ГІ “Права справа”, з 15-го по 17 лютого в ОРДЛО відбулася планова ротація регулярних підрозділів ЗС РФ, а також передислокація автомобільної техніки з Росії на територію України.

Розвантаження техніки з цієї колони відбулося у двох місцях. Перше – за адресою; м. Луганськ, пров. Краснодонський, де базується окремий батальйон матеріально-технічного забезпечення 2-го армійського корпусу “ЛНР”. І друге місце – це територія АТП 10927, розташоване за адресою: м. Луганськ, вул. Оборонна, 101-А.

Зазначу, що під час проходження цієї колони у дев’яти окупованих районах Луганської області повністю зник стільниковий зв’язок – у Красному Лучі (Хрустальному), Алчевську, Кадіївці, Первомайську, Голубівці, Брянці, Перевальську та Ювілейному.

Окупаційна влада заявила про аварію на ЛЕП, що живить “комутаційний вузол”.

Примітно, що зв’язок був відсутній у конкретних містах, тоді як мешканці окупованих територій, що знаходяться між зазначених населених пунктів, такої проблеми не відзначали.

До речі, проблеми зі зв’язком фіксувалися і в абонентів “республіканського” оператора “Лугаком”.

Це свідчить про те, що росіяни вжили заходів, щоб унеможливити витік інформації про передислокацію техніки і живої сили.

Одночасно з проходженням колони продовжуються батальйонно-тактичні навчання на полігоні біля селища Бугаївка, а СММ ОБСЄ фіксує накопичення забороненої Мінськими домовленостями бронетехніки.

У місцях розведення зафіксовано близько 10 танків – сім одиниць Т-72 і три одиниці Т-64.

Однак головне те, що протягом останніх днів було зафіксовано роботу російської радіолокаційної станції (РЛС) “Каста- 2Е1”.

Паралельно відбувається передислокація підрозділів 2-го армійського корпусу безпосередньо до лінії розмежування.

Зафіксована ротація живої сили і завезення боєкомплекту на одну з баз накопичення та зберігання важкої бронетехніки за адресою: м. Первомайськ, вул. Воровського, 22. Це база шахтнопрохідного управління з буріння стволів і свердловин. З цієї території раніше велися обстріли позицій позицій ЗСУ зі ствольної артилерії.

Крім того, зафіксовано інтенсивний рух військової техніки окупантів біля селища Калинове.

Також на первомайсько-стахановському напрямку останніми днями фіксується робота російських систем радіоелектронної боротьби (РЕБ). Таким чином під прикриттям РЕБ відбувається і передислокація, і підготовка до можливих військових провокацій на цій ділянці фронту.

Показовим є той факт, що проходження військової колони, проведення батальйонно-тактичних навчань і поява в цих районах новітньої російської техніки збіглися з початком роботи Тристоронньої контактної групи у Мінську. Чергові засідання у режимі відеоконференції були заплановані на 16-17 лютого.

Варто зауважити, що в ці дні окупанти вкинули у мережу інформацію про мобілізаційні заходи в ОРДЛО, але наразі ця інформація не підтверджена.

Таким чином, спецслужбами “ЛНР” і РФ створювалася легенда прикриття щодо проведення оперативних заходів з передислокації бронетехніки і живої сили, а також проведення навчань і концентрації техніки на лінії розмежування.

Засідання ТКГ відбувалося два дні підряд. На засіданнях ТКГ повинні були обговорити численні порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань РФ.

Окупанти, водночас, намагалися звинуватити українську сторону в ескалації обстрілів на лінії розмежування та зірвати відкриття КПВВ “Щастя” і “Золоте”.

Завдяки оприлюдненню ГІ “Права справа” інформації про передислокацію підрозділів біля Щастя і Станиці Луганської вдалося уникнути ескалації військової напруги на момент проведення зустрічі ТКГ.

Водночас накопичення передових підрозділів 2 АК спостерігається переважно в місцях пілотного розведення і роботи проблемних КПВВ.

Нагадаю, 14-16 лютого в ОРДЛО було зафіксоване стягування техніки безпосередньо до лінії розмежування і підготовку збройних провокацій для того, аби звинуватити Україну в невиконанні зобов’язань за Мінськими домовленостями напередодні чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи.

Одночасно в “ЛНР” проводяться командно-штабні навчання поблизу селища Бугаївка і селищ Мирне і Круглик. Після оприлюднення цієї інформації у ЗМІ терористи вимушено підтвердили факт проведення таких навчань і участь в них важкої бронетехніки, танків і ствольної артилерії калібром понад 120 мм. На брифінгу в окупованому Луганську “офіцер пресслужби управління народної міліції ЛНР” Іван Філіпоненко заявив, що “на полігонах “народної міліції” пройшли заняття з тактичної і вогневої підготовки з танковими і артилерійськими підрозділами, а також спеціальної підготовки з інженерними підрозділами і фахівцями зв’язку”.

СММ ОБСЄ також підтвердила цю інформацію.

Крім того, 15 лютого у тимчасово окупованій Горлівці підірвався автомобіль командира батальйону т. зв. “народної міліції ДНР” Сергія Попова з кримінальними прізвиськами “Длинный” і “Дуремар”.

На мою думку, цей інцидент є інформаційно-психологічною операцією терористів і Російської Федерації. Мета – звинуватити українську сторону в небажанні виконувати узяті на себе зобов’язання та зриві перемир’я напередодні чергового раунду переговорів ТКГ.

яПід Горлівкою окупанти застовували проти ЗСУ ствольну артилерію та вдарили по житлових будинках, – ООС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна