Донбас через війну втратив близько 10% ВВП України за п’ять років, – дослідження

 

Унаслідок російсько-української війни економіка Донецької та Луганської областей втратили понад 50 млрд доларів за 2014-2018 роки, що становить близько 10% валового продукту України за ці п’ять років.

Про це йдеться у дослідженні Центру економічної стратегії, опублікованому в п’ятницю, 19 лютого.

Через втрату територій, людей і активів, розрив ланцюжків вартості та міграцію населення недовироблена додана вартість регіону становить понад 50 млрд доларів (1,2 трлн грн) за 2014-2018 роки. З них 13,5 млрд доларів – лише за 2018 рік.

Як зазначають у ЦЕС, це близько 10% від ВВП, що Україна в цілому виробила за п’ять років.

Джерело: ЦЕС

Водночас, як додають у дослідженні, “справжні втрати є набагато вищими, адже в цій оцінці не враховано втрати активів, що були зруйновані або зараз знаходяться на непідконтрольній Україні території, а також вплив економічної кризи, викликаної військовою агресією РФ”.

У ЦЕС порівняли середні регіональні продукти у мирних регіонів України та окремо Донецької та Луганської областей у доларовому вимірі. Так, якби річна зміна ВРП Донецької та Луганської областей була в середньому така ж, як у інших регіонах України, то валовий регіональний продукт цих двох областей разом у 2018 році становив би 595 млрд грн, а не 227 млрд грн.

“Тобто втрати (у 2018 році, – “Н”) становили близько 367 млрд грн, або 13,5 млрд доларів”, – підсумовують у ЦЕС.

Читайте також:
Економічно Росія вже не справляється з окупованим Донбасом, – Резніков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна