Зеленський вдруге ветував закон про конкурси на держслужбу

 

Президент України Володимир Зеленський ветував закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо поновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби” (№4531), на ухвалення якого очікує Європейський Союз.

Як передає “Новинарня“, про це свідчать дані на сайті Верховної Ради.

Президент Зеленський повернув закон зі своїми пропозиціями до парламенту, станом на 19 лютого статус документа – “направлено на розгляд комітету”.

Нагадаємо, парламент 16 лютого ухвалив законопроєкт, що передбачає оголошення конкурсів на посади, які займають особи, що уклали контракти про проходження держслужби на період дії карантину. Наступного дня його підписав голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Йдеться про схему так званих “ковідних конкурсів”, яку Україна запровадила після початку пандемії і залишає чинною досі. Ця схема дозволяє керівникам держорганів та їхніх підрозділів довільно, в обхід усіх конкурсних процедур, призначати своїх людей на посади у держслужбі, для яких досі була обов’язковою конкурсна процедура.

Влітку парламент спробував зупинити цю практику, ухваливши законопроєкт №3491, що зупиняє “ковідні конкурси”, але його несподівано ветував президент.

В Євросоюзі раніше неодноразово закликали відновити конкурсний відбір, наголошуючи, що це – центральний елемент реформи державного управління.

Зобов’язання про відновлення конкурсів замість призначення “своїх людей” на держслужбу є однією з умов отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС на суму 600 мільйонів євро.

Читайте також:
Голова Укрзалізниці Жмак поскаржився на зарплату в ₴625 тисяч на місяць

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна